Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Zadanie z estrów 
Autor Wiadomość
Post Zadanie z estrów
Treść zadania:
Badając reakcję estryfikacji, stwierdzono, że w stanie równowagi chemicznej naczynie zawieralo:0,333 mola kwasu octowego,0,333 mola etylu, 0,666 mola octanu etylu i 0,666 mola wodt. Ile octanu etylu otrzymamy jeżeli wprowadzimy do naczynia jeszcze jeden mol etanolu, a układ ponownie osiągnie stan równowagi ( jest to zadanie 17.115 z zbioru PAzdro , poziom rozszerzony)
Zaczelam liczyć, ale wynik wyszedl mi bledny, i tak kilkakrotnie, więc nie jest to błąd w obliczeniach.
Możecie powiedzieć mi co robie nie tak?
Obliczam sobie stałą równowagi:
K=4
Następnie robię bilans materiałowy i z niego wynika, że :
K= (0,666 +x)do kwadratu / (0,333 -x)(1.333 -x), gdzie x to dodatkwoa ilośc octanu etylu, ktora powstala po dodaniu etego jednego mola etanolu.
Wychodzi rownanie kwadratowe i dwa pierwiastki (2,5 i 1/6), z ktorych żaden nie pasuje do odpowiedzi...
Możecie mi w miarę szybko pomoc. Wiem,ze nowy roki itp. , ale proszę.

1 sty 2006, o 15:43
PROFESJONAŁ

Możesz podać wynik ze zbioru zadań Pazdry ?? Ja to rozwiązałem i otrzymałem wynik taki jak Ty.

2 sty 2006, o 13:15
@GŁÓWNY MODERATOR

Musisz policzyć ułamki molowe tych substancji w roztworze. Po dodaniu 1 mola etanolu będą one inne. Początkowe ułamki molowe po dodaniu etanolu będą:
AcOEt - 2/9, H2O - 2/9, EtOH - 4/9, AcOH - 1/9.
Rozwiązaniem jest (2/9)*(2-sqrt(3)), czyli ok. 0,0595. Końcowy ułamek molowy estru to 0,282. Całkowita liczba moli estru po osiągnięciu stanu równowagi to 0,845, otrzymaliśmy dodatkowo 0,179 mola estru.
[EDIT] Sprawdziłem w odpowiedzi i zgadza się. Chodziło im o całkowitą ilość estru otrzymaną w tej reakcji po dodaniu etanolu, a nie tylko o ile więcej otrzymaliśmy po dodaniu etanolu.

2 sty 2006, o 18:57
Tweenk ale co to jest to sqrt. Czy moj sposob jest zły? Wp rzybliżeniu mozna uznać, że wynik jest taki sam. Nie mam pojęcia co w twoim wzorze moze oznaczac sqrt. Mozesz mi wytlumaczyć, dlaczeog ja to liczę źle.

2 sty 2006, o 22:58
@GŁÓWNY MODERATOR

sqrt to jest pierwiastek kwadratowy - od ang. square root.
Nie wiem czy twóhjj sposób jest zły - możliwe że nie. Moim zdaniem powinno się to przeliczyć na ułamki molowe, bo do stałej równowagi bierze się nie liczbę moli tylko stężenie lub ułamek molowy. Nie wiem co jest źle w twoim sposobie, bo teoretycznie w tym konkretnym przypadku powinno wyjść także bez ułamków molowych. Sprawdź czy masz na pewno dobre rozwiązanie tego równania kwadratowego.

3 sty 2006, o 01:48
Mysle po prostu że blednie zaokragliłam, ale dizeki jestem bardoz wdizeczna.

Skoro juz okazaliście się tacy pomocni, to moze udzielicie mi ejszcze wskazówek -prpzy rozwiązaniu dwoch podobnych zadań.
Z tegoż samego zbioru.
17.116
Estryfikacja stechiometrycznej ilości mola propanolu i kwasu propanowego daje mieszaninę rownowagową, zawierajac 0,333 mola kwasu. Ile moli estru otrzyma się w przypadku użycia trzykrotnego nadmiaru propanolu w stosunku do kwasu propanowego?
Powiedzcie mi czy dobrze myśle.
Czyli tak uznaje że;
l.moli kwasu - 0,333
l.moli propanolu- 0,333
l.moli estru- x-0.333
l.moli wody - x-0,333
Obliczam K
nasepnie sie zacinam, mozecie mi cos podpowiedzieć ?

zad.17.117.
Po zmeiszaniu 230 g etanolu z 180 g kwasu octowego i ustaleniu się równowagi wytworzylo się 220 g octanu etylu. Ile gramów octanu etylu powstanie po ustaleniu się równowagi, jeżeli zmiesza sie 18,4 g etanolu z 18 g kwasu octowego/
Czyli tak przeliczam g na mole i dalej psotepuja jak w przypadku tego pierwszego zadania? Dobrze myslę?

3 sty 2006, o 18:58
PROFESJONAŁ

Dobrze wam wyszło obydwojgu tylko że, tak jak pisze Tweenk, nie dodałaś blondi wyniku z równania kwadratowego (tego 0,18 mol/dm3 - ten drugi, czyli 2,5 mol/dm3, nie ma sensu fizycznego i dlatego należy go odrzucić) do początkowego stężenia estru.

PS
Wystarczy przyjąć pojemność naczynia za 1 dm3 i można posługiwać się stężeniami molowymi :)

4 sty 2006, o 01:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]