Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Organika 
Autor Wiadomość
Post Organika
siemka!!!
jestem z chemii kompletnym głabem pomoze mi ktos rozwiazac kilka zadan???
ZAPROPONUJ doswiadczenia dzieki ktorym mozna odróznic
a) kwas octowy od mrowkowego
b) kwas heksanowy od heksenowego
c) wodny roztwór kwasu propanowego od propanolu
d) wodny roztór octanu sodowego od wodnego roztworu benzenoesanu sodu
POMOCY!!!!!!!!!!!!!!

Oblicz objetosc 0,1-molowego roztworu kwasu octowego potrzebna do zobojetnienia 25cm^3 0,2 molowego wodnego roztworu amoniaku.

2 jaka objetosc nalezy dodac do 250cm^3 10procentowego roztworu kwasu octowego aby otrzymac roztwór o stezeniu ok 5procentowym

wyjasnij dlaczego kwas stearynowy nie rozpuszcza sie w wodzie natomias stearynian sodowy jest dobrze rozpuszczalny QuestionQuestion

dlaczego w twardej wodzie zuzywamy wiecej mydła??wyjasnij mechanizm tego procesu

//kolejny temat typu "pomocy" = ostrzeżenie dla Ciebie. o.r.s.

Ostatnio edytowano 27 mar 2006, o 21:14 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

27 mar 2006, o 17:48

a) do próbówek dodać każdego z kwasów następnie alkoholu etylowego z nadmiarem i parę cm3 kwasu siarkowego. Potem ogrzać i powąchać. Tam gdzie był mrówkowy czuć rum a tam gdzie octowy zmywacz do paznokci. POwstąły dwa estry mróczan etylu i octan etylu
c)eee sprawdzić papierkiem uniwersalnym. w rotworze kwasu propanowego bedzie odczyn kwasńy a w alkoholu będzie obojętny
d)można wytrącić kwas benzoesowy, silny kwas wypiera słąby wiec wytrąci nam sie nierozpuszczalny w wodzie praktycznie kwas benzoesowy :D

GG:3716505

27 mar 2006, o 18:19
Oblicz objetosc 0,1-molowego roztworu kwasu octowego potrzebna do zobojetnienia 25cm^3 0,2 molowego wodnego roztworu amoniaku.

2 jaka objetosc nalezy dodac do 250cm^3 10procentowego roztworu kwasu octowego aby otrzymac roztwór o stezeniu ok 5procentowym

wyjasnij dlaczego kwas stearynowy nie rozpuszcza sie w wodzie natomias stearynian sodowy jest dobrze rozpuszczalny ????

dlaczego w twardej wodzie zuzywamy wiecej mydła??wyjasnij mechanizm tego procesu

27 mar 2006, o 18:37

Post Re: POMOCY
Co do zadania b) kwas heksenowy i heksanowy:
Nie jestem pewien ale czy woda bromowa nie odbarwi się przy obecności wiązania wielokrotnego? ...

TAK ! :D Sprawdziłem w książce: nienasycone kwasy odbarwiają wodę bromową i mogą wiązać wodór.
Odpowiedź do zadania: Do probówki z kwasem heksenowym dodajcie roztwór bromu w CCl4 (tetrachlorek węgla) i energicznie wstrząśnijcie probówką. Wstrząsając zawartością probówki, obserwujemy zanikanie barwy bromu. Reakcja nie zachodzi z kwasem heksanowym. Przykład równania reakcji:
CH3-CH2-CH=CH-CH2-COOH + Br2 -> CH3-CH2-CHBr-CHBr-CH2-COOH
Teraz moje pytanie: brom w CCl4 czy w wodzie może być w tym wypadku? Tzn. czy kwas heksenowy rozpuszcza się w wodzie?

27 mar 2006, o 20:51
Podobne rozpuszczaja podobne. Polarne rozpuszczaja polarne i na odwort :) Napewno znajdziesz to w tej samej ksiazce, w ktorej znalazles odpowiedz na temat wykrywania wiazan wielokrotnych w weglowodarach :D.

28 mar 2006, o 23:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]