nadal zle- nie uwzgledniasz masy wodoru. masy wody nie trzeba uwzgledniac poniewaz ona jest w roztworze mimo ze czesc przereagowala z NaOH. masa roztworu zmienia sie tylko o ubywajacy wodór
1 kwi 2006, o 12:31
Anonymous
nadal zle- nie uwzgledniasz masy wodoru. masy wody nie trzeba uwzgledniac poniewaz ona jest w roztworze mimo ze czesc przereagowala z NaOH. masa roztworu zmienia sie tylko o ubywajacy wodór. ja to zadanie znam od kilkunastu lat. rozwiazac mozna na 2 sposoby. mam rozwiazane co moze potwierdzic jeden uzytkownik forum
Ostatnio edytowano 1 kwi 2006, o 12:33 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
1 kwi 2006, o 12:31
Bubi
o kutwa... to co mi wyszlo to masa NaOH... więc teraz
40-23
6,3728-x
i masa Na wychodzi: 3,66436
jak teraz bedzie zle to sie poddaje i przerzucam na przedmioty humanistyczne
Po przemnożeniu na krzyż:
4000x/23 = 600 + 132x/23
600= 3868x/23
x=23*600/3868 = 3,5677
Pierwszy raz wyszło mi tak samo jak Bubiemu
Teraz żeby rozwiać watpliwości sprawdzamy:
masa przereagowanej wody = 18x/23 = 2,7921
masa NaOH = 40x/23 = 6,2047
masa pozostałej wody = 100-2,7921 = 97,2079
bubi: i teraz jest dobrze: brawo. wkoncu dobrze zapisales rownanie (40x/23)/(100+x-1x/23)*100=6 . a sprobujcie to rozwiazac bez rownania- da sie i jest to jeszcze prostrze- albo nie nie meczcie sie:
Rozwiązanie:
Roztwor 6% to taki w którym na 94 g H2O przypada 6g NaOH.
Aby powstało 6 g NaOH potrzeba:
46g NA ------- 80 g NaOH
x g Na -------- 6 g NaOH
x= 3,45 g Na
Na powstanie 6 g NaOH potrzeba:
80g NaOH ------ 36 g H2O
6 g NaOH ------- x g H2O
x= 2,7 g H2O
czyli trzeba dodac do roztworu tyle wody więcej- ubytek wodoru jest tutaj wliczony ponieważ
powstaje on wlasnie z nadmiaru wody.
podsumowujac, aby otrzymac 6% r-r NaOH trzeba zmieszać 94g H2O + 3,45 g Na + 2,7 g H2O nadmiaru.
czyli 3,45 g Na z 96,7 g H2O
proporcja:
3,45 g Na ----- 96,7 g H2O
x g Na ------- 100 g H2O
x= 3,5677352 g Na
i mysle ze to by bylo na tyle tego banalniutkiego zadanka lamiacego punkt 6 regulaminu
1 kwi 2006, o 14:59
Anonymous
jaozyrysowi tez wyszlo przececiz dobrze. Gratki Panowie dla was za rozwiazanie tak banalnego zadania, ktore inni userzy potraktowali odgornie, wysmiewajac autora tematu. Widac ze co niektorym gwiazdki uderzyly do glowy i mysla ze moga sobie gardzic uzytkownikami forum mlodszych stazem. Moze w 1 klasie gimnazjum nie ucza czytania ze zrozumieniem i stad problem we wlasciwej interpretacji zadania Nie wiem, bo za moich czasow jescze gimnazjow nie bylo. Mysle, ze ten topik powinnien byc nauczka dla zarumialstwa i pychy niektorych uzytkownikow tego forum. O moderatorze, ktory wyslal ten temat do kosza bez uwazniejszego wczytania sie w tresc zadania nie wspomne... Calkowity brak kompetencji. Moze zrehabilituje sie poprzez wyciagniecie konsekwencji wobec panow alfa i omegi (palcem nie bede pokazywal) w postaci co najmniej ostrzezenia albo zdegradowania o pare gwiazdek na rzecz tych ktorzy wykazali sie prawdziwa wiedza w tym temacie. Bylaby to przestroga na przyszlosc.
1 kwi 2006, o 15:50
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
Cytuj:
Widac ze co niektorym gwiazdki uderzyly do glowy i mysla ze moga sobie gardzic uzytkownikami forum mlodszych stazem.
No...mi też dokuczają
Cytuj:
Moze w 1 klasie gimnazjum nie ucza czytania ze zrozumieniem
Tak, niektórzy nie uczą się.
Cytuj:
Nie wiem, bo za moich czasow jescze gimnazjow nie bylo
Ja nie wiem czy to źle
Cytuj:
Mysle, ze ten topik powinnien byc nauczka dla zarumialstwa i pychy niektorych uzytkownikow tego forum.
No to dobrze go sobie przeanalizuj.
Cytuj:
O moderatorze
Litwo, ojczyzno moja...
Cytuj:
Calkowity brak kompetencji.
Nie mylić z impotencją
Cytuj:
Moze zrehabilituje
Napisz do Polsatu to Ci dadzą pieniąde na tą rehabilitację
Cytuj:
palcem nie bede pokazywal
To pokaż palcem
Cytuj:
ostrzezenia albo zdegradowania o pare gwiazdek na rzecz tych ktorzy wykazali sie prawdziwa wiedza w tym temacie.
... dzwoń na policję.
Cytuj:
Bylaby to przestroga na przyszlosc.
Nooo. Muszę Ci powiedzieć, że Twoje teksty to bardzo moralizujące są.
Ładnie obrazują to co się dzieje z bucami oraz niedobrymi dziećmi, które nie słuchają rodziców.
Aha, nie chciałem obrazić autora tematu, ale mógłby troche posiedzieć to i sam by znalazł odpowiedź.
Pozdrawiam
1 kwi 2006, o 16:24
jaozyrys
@MODERATOR
CTX napisał(a):
Aha, nie chciałem obrazić autora tematu, ale mógłby troche posiedzieć to i sam by znalazł odpowiedź.
Michau111 napisał(a):
ja to zadanie znam od kilkunastu lat. rozwiazac mozna na 2 sposoby. mam rozwiazane co moze potwierdzic jeden uzytkownik forum
Nikt nie powiedział, ze ten dział jest tylko od rozwiazywania zadań nierozwiazanych, on jest też po to żeby dawać ciekawe, problematyczne zadania w celu sprawdzenia się
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości