zadania ze zbioru autorstwa pana Pazdry z rozszerzenia... niestety gdzieś albo o czymś zapominam albo czegoś nie wiem i nie mogę ich ruszyć :/
11.30 Płyta żelazna zanurzona w kwasie solnym wypiera wodór bardzo powoli, lecz po dotknięciu jej drutem cynkowym szybkość wydzielania wodoru wzrasta. Jak wyjaśnić to zjawisko?
11.31 Dlaczego płyta z czystego cynku roztwarza się powoli w czystym H2SO4, a znacznie szybciej w zanieczyszczonym CuSO4?
Chodzi o tak zwany efekt galwaniczny, czyli o przesunięcie potencjału mieszanego jaki ustala sie w trakcie roztwarzania danego metalu. Potencjal mieszany ustala sie na powierzchni roztwarzanego metalu w momencie gdy szybkość procesu anodowego i katodowego jest sobie rowna. Jezeli roztwarzany metal (żelazo) polaczymy z metalem (cynk) na ktorym potencjal redukcji utleniacza jest wyzszy od potencjalu redukcji na tym pierwszym metalu (zelazo), to w efekcie nastapi przesuniecie potencjalu mieszanego w kierunku dodatnich wartosci, a tym samym zwiększenie szybkosci anodowego roztwarzania zelaza i katodowej redukcji wodoru. Efekt galwaniczny latwo mozna zobrazowac na wykresach i=f(E), ale nie wiem jak dolaczyc obraz do postu.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości