Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Sole w kuchni 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 18 paź 2005, o 15:28
Posty: 11
Post Sole w kuchni
mam problem dostalem do opracowania referaz o Solach w kuchni i ni jak sie do tego zabrac ani nigdzie znalesc mogłbym prosic o pomoc ?? ?? ??
jezeli mogłbym prosic o podanie wzoru nazwy soli i jej zastosowania mam okolo 20 soli ale to ciagle za malo pomozecie ?? ?? ?? ?? ?? z góry dziękuję.........


8 maja 2006, o 15:59
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 sty 2006, o 10:43
Posty: 108
Lokalizacja: prawie Białystok
Post 
Moze podaj jakie juz znalazles, bedzie latwiej nam ci pomoc

_________________
http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja2.swf


8 maja 2006, o 16:22
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 kwi 2006, o 19:53
Posty: 116
Post 
zacznijmy od prostych:
NaCl <= mamusia soli ci nią wiele rzeczy.
KCl <= spotkałem sie z nią jako zamiennikiem NaCl
KNO3 <= Jak papasz salami, to papasz nasz kochany azotan potasu.

walnij nazwy, to powiem ci wiecej, bo teraz wiecej mi sie nie przypomina


8 maja 2006, o 16:32
Zobacz profil
Post 
NaHCO3 --> proszek do pieczenia


8 maja 2006, o 18:41
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 gru 2005, o 19:17
Posty: 96
Lokalizacja: xD
Post 
drz3w0 napisał(a):
NaHCO3 --> proszek do pieczenia

A wcale że nie bo soda oczyszczona :P
Proszek do pieczenia to wodorowęglan amonu - NH4HCO3
A tak poza tym to mógłbyś podać te sole co już masz? 20 soli to dosyć dużo :wink:
Mogę co najwyżej dodać:
benzoensan sodu - konserwowanie żywności, produkcja napojów gazowanych
azotan (II) sodu - sól peklowa

Proponuję przeniesienie tematu do chemii ogólnej :)


8 maja 2006, o 18:45
Zobacz profil
*******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00
Posty: 1595
Lokalizacja: Skoczów
Post 
K2H2P2O7 w proszkach do pieczenia, NaHCO3 również wchodzi w skład proszków do pieczenia, tymczasem nie słyszałem by dzisiaj stosować (NH4)HCO3 w proszkach do pieczenia, ale to możliwe

_________________
Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.

Obrazek
weź udział:


8 maja 2006, o 18:57
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 gru 2005, o 19:17
Posty: 96
Lokalizacja: xD
Post 
DMchemik napisał(a):
nie słyszałem by dzisiaj stosować (NH4)HCO3 w proszkach do pieczenia, ale to możliwe

Żeby się nie zbłaźnić specjalnie poleciałem do kuchni by zobaczyć etykietkę proszku do pieczenia i jest (NH4)HCO3 :)
Znalazłem jeszcze jodek potasu (KI), który dodawany jest do soli kuchennej w bardzo małych ilościach (sól jodowana)


8 maja 2006, o 19:03
Zobacz profil
Post 
Z jakiej firmy jest twój proszek do pieczenia ? :P


8 maja 2006, o 19:12
******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 kwi 2005, o 16:49
Posty: 437
Lokalizacja: Poznań
Post 
znajdziesz w soli kuchennej jeszcze żelazocyjanki potasu oba.
i mieszanine foforanów i wodorofosforanów sodu/potasu w coli.
tak mi się coś jeszcze kojarzy z CO3(2-) tzn. napewno w Coli jest
2pio

_________________
Pozdrawiam
2pio


8 maja 2006, o 19:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 kwi 2006, o 20:41
Posty: 25
Post 
(NH4)HCO3 a mi się wydaje że to amoniak do pieczenia nie napewno to amoniak do pieczenia


8 maja 2006, o 19:16
Zobacz profil
******

Dołączył(a): 14 gru 2005, o 19:30
Posty: 693
Lokalizacja: Grudziądz / Gdańsk
Post 
glutaminian sodu - we wszystkim praktycznie najwięcej w zupkach chińskich, poprawiacz smaku :D

jodan potasu - w soli jodowanej

askorbinian sodu - przeciwytleniacz i bodajże regulator kwasowości ale nie pamiętam

Szereg związków wchodzących w skład wód mineralnych, siarczany, wodorowęglany, siarczki, fluorki, chlorki wapnia, magnezu, sodu, potasu

cytrynian tri sodowy - regulator kwasowości

etc. tego jest multum

_________________
Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !


GG:3716505


8 maja 2006, o 20:42
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 gru 2005, o 19:17
Posty: 96
Lokalizacja: xD
Post 
Benek napisał(a):
(NH4)HCO3 a mi się wydaje że to amoniak do pieczenia nie napewno to amoniak do pieczenia

To jest amoniak ale znajduje się on również w proszku do pieczenia :)

" jodan potasu - w soli jodowanej " - a nie jodek potasu??


8 maja 2006, o 21:21
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 sty 2006, o 10:43
Posty: 108
Lokalizacja: prawie Białystok
Post 
Dobrym pomyslem mogloby byc chyba przejrzenie listy emulgatorow(obejrzyj kilka opakowan jakiejs zywnosci i sprawdz konkretne numery), mysle ze kilka soli tam znajdziesz...

_________________
http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja2.swf


8 maja 2006, o 22:28
Zobacz profil
*****

Dołączył(a): 9 mar 2006, o 13:13
Posty: 234
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Barwniki spożywcze są solami, chyba wszystkie "barwniko"-siarczanami sodu. Jest jeszcze sola wędzona. Bardzo smaczna - polecam


9 maja 2006, o 10:28
Zobacz profil
*******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00
Posty: 1595
Lokalizacja: Skoczów
Post 
http://www.px.pl/chemia/roznosci/zywnosc_dodatki.html :)

No i pamiętajmy też o pirosiarczynach :wink:

_________________
Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.

Obrazek
weź udział:


9 maja 2006, o 17:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..