Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
chemia organiczna 
Autor Wiadomość
Post chemia organiczna
czy ktos moze mi dokładniej odpowiedziec na te pytania:
1. Białko w mleku znajduje się w postaci roztworu koloidalnego-zolu.Podaj kilka sposobów wytrącenia z tego roztworu, które z nich mozna zastosowa do produkcji sera?
2. Jakie znaczenie dla organizmów żywych ma fakt, że białkoo ulega konagulacji a nie denaturacji pod wpływem soli metaki lekkich.
    [list=]
[/list]


24 maja 2006, o 19:25
Post Re: chemia organiczna
kaha7 napisał(a):
czy ktos moze mi dokładniej odpowiedziec na te pytania:
1. Białko w mleku znajduje się w postaci roztworu koloidalnego-zolu.Podaj kilka sposobów wytrącenia z tego roztworu, które z nich mozna zastosowa do produkcji sera?
2. Jakie znaczenie dla organizmów żywych ma fakt, że białkoo ulega konagulacji a nie denaturacji pod wpływem soli metaki lekkich.
    [list=]
[/list]
jeśli ktoś zechce mi pomóc moj adres: [email protected]


24 maja 2006, o 19:32
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 sty 2006, o 16:43
Posty: 199
Post 
1. do produkcji sera to zapewnwe podgrzanie :wink:


24 maja 2006, o 19:34
Zobacz profil
*******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00
Posty: 1595
Lokalizacja: Skoczów
Post 
nie, do produkcji sera to 1) ukwaszenie mleka (fermentacja), wtedy nastepuje denaturacja i dopiero potem ogrzewanie, podczas którego nastepuje koagulacja osadu kazeiny, czyli biały ser lub 2) wytrącenie za pomocą podpuszczki, która również ścina kazeinę, 3) mozna użyć r-ru soli, powtaje mozzarella

co do drugiego pytania, to koagulacja białka jest odwracalna, więc umozliwia to regulację procesów życiowych, enzymy są czynne w ściśle określonych warunkach, czyli np zbyt duże stężenie elektrolitu - białko nieczynne, zbyt małe - białko żmienia strukturę i staje się aktywne :)

_________________
Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.

Obrazek
weź udział:


24 maja 2006, o 20:07
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29
Posty: 703
Lokalizacja: behind enemy line
Post 
kurcze google-->produkcja sera i sie ma
adresu nie wpisuj bo chyba nie myślisz że ktoś na złamanie karku bedzie pedził żeby Ci pomóc

Co do Twojego problemu;
1. wszystko co powoduje denaturację, czyli alkohole, sole metali ciężkich, kwasy, zasady, temp. wysoka bądź niska, najlepsza do robienia sera będzie odpowiednia temp chyba bo reszta spowodowałaby zatrucie organizmu tego, kto by spożył taki ser.
Tylko nie jestem pewien czy sery robi się gotując mleko :roll:

2. ma znaczenie takie że koagulacja jest procesem odwracalnym, nie niszczy się trzeciorzędowa struktura białka tylko otoczka solwatacyjna, która może łatwo ulec odnowieniu, zjawisko to nosi nazwę także wysalania. ważnym faktem jest że organizm potrzebuje soli metali lekkich, np Na+, K+ m.in. do poprawnego działania błony komórkowej.

_________________
Obrazek

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.


24 maja 2006, o 20:17
Zobacz profil
*******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00
Posty: 1595
Lokalizacja: Skoczów
Post 
oj nie czyta się uważnie postów.....
przecież już napisałem :)

_________________
Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.

Obrazek
weź udział:


24 maja 2006, o 20:39
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29
Posty: 703
Lokalizacja: behind enemy line
Post 
dałbym se rękę odciąć ze jak wstawiałem mojego posta to Twojego jeszcze nie było :D , albo nie bo nie będę miał ręki :D

_________________
Obrazek

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.


24 maja 2006, o 20:55
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 paź 2003, o 15:38
Posty: 514
Post 
kasia nie czytała regulaminu i dostała ostrzeżenie.

_________________
nihil novi sub sole

"zadajmy sobie pytanie czy musiało do tego dojść?
skoro doszło to znaczy, że musiało!"


24 maja 2006, o 21:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..