Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
Powiedz mi proszę w których miejscach Ci sie nie zgadza.
poza tym musisz wyjść od węgla
22 maja 2006, o 19:33
daniel90
a co? będziesz produkował tzw. tabletki gwałtu czy jak? jestes pewien, że to jest zadanie domowe
22 maja 2006, o 19:39
draq
daniel90 napisał(a):
a co? będziesz produkował tzw. tabletki gwałtu czy jak? jestes pewien, że to jest zadanie domowe
O co chodzi, mnie się to zadanko podoba. Przecież na pewno nie ma "całej nieorganicznej" i kto by syntezował takie związki z samego węgla..
22 maja 2006, o 19:44
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
Ej, nieźle to zadanie śmierdzi. Uważacie, że nauczycielka tak odrazu na GHB trafiła? Heh... GHB cholernie łatwo zrobić i w sumie jest legalne ale tego nie trzeba rozpowszechniać..
22 maja 2006, o 20:01
Anonymous
blizzard napisał(a):
Powiedz mi proszę w których miejscach Ci sie nie zgadza. poza tym musisz wyjść od węgla
Niezgadzalo sie w bromowaniu, gdzie glownym produktem jest 2-bromobutan, a nie 1-bromobutan, oraz przy reakcji bromobutanu z NaOH, gdzie zachodzi eliminacja a nie substytucja. Zaczalem od butanu, poniewaz ty juz wczesniej pokazales jak mozna dojsc od wegla do tego zwiazku.
CTX, w sumie, GHB mozna wykorzystywac, jako swego rodzaju neurostymulator, wiec niech osadzi to jakis moderator i ewentualnie przeniesie do innego pokoju... ale metody ktore tu byly proponowane, nie sa do przeprowadzenia w "domowym laboratorium", wiec IMHO, powinno to tu zostac.
22 maja 2006, o 20:06
jaozyrys
@MODERATOR
NBS raczej nie należy do nieorganicznej. No i nie ma czegoś takiego jak CuO2
22 maja 2006, o 20:46
Anonymous
Z tym NBS to fakt, a co do CuO2 mialo byc oczywiscie CuO.
22 maja 2006, o 20:57
blizzard
@MODERATOR
masz rację z tym 1-bromobutanem, ale tu chodzi o teorię, a w teorii to się zgadza (co z tego że w praktyce nie, skoro to zapewne jest zad.dom)
z tym NaOH też się zgodzę, bo miała tam być pierwotnie woda, zwykła pomyłka
22 maja 2006, o 23:34
daniel90
Faktycznie nie jest aż tak super łatwo to zrobić, ale mi to śmierdzi, że ktoś chce wiedzieć jak to skombinować i chce z rzeczy typu cukier, sól, woda i innych domowych. Oczywiście może zbieg okoliczności.
Ale daje mi do myślenia to, że mój brat wczoraj kazał mi wpisać w wiki GHB i mnie natchnęło, że gdzieś na forum widziałem to, a on miał na lekcji z miejskimi (co to się nie dzieje w Polsce...) właśnie o tabletkach i tak mnei natchnęło, że w zborach zadań nie ma raczej psychotropów.
no, juz nawet tego CO tak łatwo nie zrobi, temat raczej do kosza
23 maja 2006, o 20:02
my.ti
Dołączył(a): 7 lut 2005, o 15:10 Posty: 31 Lokalizacja: Warszawa
Spoko, właśnie dosłuchałem nagrania z lekcji i okazuje się, że miało być z butanu.
BTW: Dzięki, klasówka bezbłędnie w 15 minut.
BTW2: jakim reakcjom może podlegać ten kwas?
A związek ten pojawił się po tym, jak nasza chemiczka czytała sobie na maturze dzień wcześniej gazetę i zauważyła, że tak dobrze pasuje do naszego tematu...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości