Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Moment dipolowy wody 
Autor Wiadomość

Post Moment dipolowy wody
Witam! Mam taki problem. książce Pazdro ,,Swiat materii w oczach..." wiem że nie zbyt to dobra książka ale chodzi mi o coś takiego:
Jest narysowana cząsteczka wody, zaznaczony jest wektor momentu dipolowego wody (oznaczony jako mi H2O) długość wiązania OH l=96pm wczesniej podane że mi h2o wynosi 1,84D i że znając kąt w cząsteczce wody (105*) można obliczyć momenty dipolowe wiązań OH (reguła równoległoboku)
mi H2O=2miOH*cos(1/2105*)
mi OH= 1,51D

Jak do tego doszli?
Może mi ktoś tak krok po kroku obliczyć to i powiedzieć z czego skorzystali ze jest cosinus? Jesli wcześniej piszą o metodzie równoległoboku? skąd się wzięło 2 miH2O (mi się wydaje że z tego bo są dwa takie wiązania OH te układy dipol-dipol) ale skoro są dwa wiązania OH wzięte pod uwage to po co kąt dzielą na 0,5 i jeszcze dotego cosinus? Prosze o pomoc. Z góry dzieki.

22 gru 2006, o 23:03

rysunek cząsteczki wody jest tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Woda sorry że nie wstawiłem ale nie za bardzo wiem jak...
Długość wiązania OH wynosi ok 96 pm , a moment dipolowy wody wynosi 1,84 D. moment wypadkowy całej cząsteczki wody stanowi wypadkową momentów dipolowych OH. Rysujemy sobie więc momenty dipolowe wiązań OH i metodą równoległoboku wyznaczamy wypadkowy moment dipolowy wody.. Kąt pomiędzy wiązaniami OH wynosi 105*, a więc taki sam będzie kąt pomiędzy momentami dipolowymi OH. A wiec kat między momentem dipolowym OH i całej cząsteczki wody (czyli wypadkowym dwóch momentow OH ;) ) to 0,5 x 105* = 52,5*.
Równoległobok, który narysowaliśmy wcześniej, jest rombem. Char. dla rombu jest to, że jego wszystkie boki są równe. możemy więc go podzielić na 4 trójkąty prostokatne: dla każdego z nich można napisać:
1/2miH2O/miOH = cos52,5* => 1/2miH2O = miOH*cos52,5* =>
=> miH2O = 2miOH*cos52,5* :)

7 sty 2007, o 11:28

moment dipolowy cząsteczki wieloatomowej stanowi sumę wektorową momentów dipolowych poszczególnych jej wiązań. Więc dla wody moment dipolowy będzie wynosił:
(mi)H2O=2(mi)OH * cos(1/2*105stopni)
(mi)OH=1,51 D
(mi)H20=1,84 D
Mam nadzieje że wszystko jasne:)

7 sty 2007, o 21:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]