Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Analiza jakościowa 
Autor Wiadomość

Post Analiza jakościowa
Witam!

Mam 3 pytania dotyczące analizy jakościowej
1) w jakim celu do odczynnika grupowego grupy 3 i 4 kationów dodaje się bufor amonowy
2) w toku analizy systematycznej w probówce z nieznanym roztworem wykryto kation NH4+; napisz w punktach wykonywane czynności oraz odpowiednie równania reakcji
3) wyjaśnij (podając poszczególne kroki) jak w teście rozpuszczalności identyfikuje się związki niezdolne do przyjęcia protonu

Z góry dzięki za pomoc

8 sty 2007, o 22:57
@MODERATOR

1) nigdy nie dodawałem i wychodziło, lipiec i szmal chyba o tym nie wspomina...
2) dodajesz wodorotlenku i wydziela się gazowy a następnie do wylotu probówki przykładasz zwilzony papierek lakmusowy.... jeżeli chodzi o to o czym myślę...

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

8 sty 2007, o 23:25

Dzięki blizzard, z tym buforem to może po to, żeby zwiększyć stężenie S2-
w środowisku zasadowym, a co do tego drugiego to mi też nic innego do głowy nie przychodzi (wydawało mi się za proste). Jakby ktoś mógł mi napisać o teście rozpuszczalności to byłbym bardzo wdzięczny.

9 sty 2007, o 00:56
@MODERATOR

Odczynnik Nesslera - K2[HgI4] - (zasadowy roztwór jodku rtęci (II) w jodku potasu) stosowany w analizie chemicznej do wykrywania jonów amonowych NH4+ powstałych w wyniku hydrolizy amoniaku, lub pochodzących z rozpuszczonych w wodzie soli amonowych. Nazwa chemiczna - jodortęcian potasu. Sposób przygotowania polega na rozpuszczeniu HgI2 i KI w dostatecznej ilości wody. Otrzymany roztwór rozcieńcza się i następnie dodaje 6-molowego roztworu NaOH. Powstały ewentualnie osad oddziela się przez dekantację. Odczynnik przechowuje się w ciemnym miejscu.

Reakcja wykrywania jonów amonowych:

NH<sub>4</sub>+ + 2[HgI<sub>4</sub>]<sup>2-</sup> + 4OH<sup>-</sup> <=> [Hg<sub>2</sub>N]I + 7I<sup>-</sup> + 4H<sub>2</sub>O

Żółte zmętnienie roztworu lub wytrącenie się żółtego osadu jest dowodem obecności jonów amonowych. Reakcja jest bardzo czuła - pozytywny wynik mogą dać np. jony amonowe pochodzące z naszych rąk.

9 sty 2007, o 18:54
@MODERATOR

w jakim celu do odczynnika grupowego grupy 3 i 4 kationów dodaje się bufor amonowy

Kationy trzeciej grupy analitycznej wytracaja sie w postaci siarczkow i wodorotlenkow pod wplywem (NH4)2S, H2S, AKT (Tioacetamid) w srodowisku amoniakalnym :)

W czwartej grupie natomiast stosuje sie NH4CO3, ktory wytraca w obecnosci wodnego roztworu amoniaku, wszystkie kationy tej grupy w postaci trudno rozpuszczalnycg w wodzie weglanow :)

inaczej mowiac.... woda amoniakalna ktora jest skladnikiem bufora amonowego jest niezbedna do wytracania sie osoadow w powyzszych grupach analitycznych :)

Cytuj:
w toku analizy systematycznej w probówce z nieznanym roztworem wykryto kation NH4+; napisz w punktach wykonywane czynności oraz odpowiednie równania reakcji

ja bym podgrzal w srodowisku zasadowym i przlozyl do wylotu probowki zwilzony papierek lakmusowy, (tak jak blizzard) lub bibule nasycona roztworem azotanu(V) rteci(I)

NH4+ + OH- -> NH3 (strzalka do gory) + H2O

zamiast wodorotlenku sodu mozan uzyc tez weglanow litowcow np. Na2CO3, K2CO3 lub tlenki tych metali :)

ale to pewnie nie chodzi o to... tylko koledze chodzilo o to jak z probowki w ktorej nie wiadomo co jest - przeprowadzajac szereg doswiadczen dochodzimy do NH4 i go wykrywamy ze tam jest - a do tego to bedzie Ci juz potrzeba odpowiednia tebela z rozdzialemw szytkich grup - ale ja takiej pod reka nie mam :(

Cytuj:
wyjaśnij (podając poszczególne kroki) jak w teście rozpuszczalności identyfikuje się związki niezdolne do przyjęcia protonu

troche nie kapuje tego o co Ci chodzi ale...
wsypujesz jakas substancje X do prpbowki z ropzpuszczalnikiem Y... Z substabncji Ci sie rozpuszcza a W substancji pozostaje na dnie ?

jak tak to... do wirowki z tym... odwirowac... odseparowac osad od roztworu, a nastepnie zostaje Ci nie rozpuszczalny osad - mozesz go wysuszyc, a pozniej zwarzyc, a tym samym bedziesz wiedzial ze przykladowo z 10 g substancji tylko 1 gram jest nierozpuszczalny

zamiast wirowania etc mozna tez przesaczyc przez saczek - wszytko zalezy jaki to osad/pozostalosc zostanie :) - saczec spopielic na tygielku - tylko... jezeli substancjia nieropzpuszczona sie rozklada termicznie no to po zabawie :)

a pozniej po ostudzeniu w eksykatorze ponownie zwarzyc

pozniej mozesz zrobic ten sam test tylko w wyzszej temepraturze (caly czas uzywajac tej samej ilosci rozpuszczalnika), powiedzmy z 10 stopni wyzszej - jesli sie nie zmienia - no to nie na sensu powtarzac dakej podnoszenia temp - wniosek w rozpusczalniku Y rozpuszcza sie tylko jakas tam dana czesc substamncji X, reszta jest nierozpuszczalna w tym rozpuszczalniku - a teraz jak to zidentyfikowac to to jest ? :)

- sprawdzic inne rozpuszczalniki - a jak w jakims sie rozpuszcza to postepowac jak w przypadku analizy jakosciowej nieznanej probki :)
a jak nie to nie wiem co dalej :)

10 sty 2007, o 00:00

Sulik, wielkie dzięki za pomoc. Co do tego 3) to właśnie sam nie wiedziałem o co chodzi. Może o związki organiczne? Nie wiem...

10 sty 2007, o 00:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]