Kationy trzeciej grupy analitycznej wytracaja sie w postaci siarczkow i wodorotlenkow pod wplywem (NH4)2S, H2S, AKT (Tioacetamid) w srodowisku amoniakalnym
W czwartej grupie natomiast stosuje sie NH4CO3, ktory wytraca w obecnosci wodnego roztworu amoniaku, wszystkie kationy tej grupy w postaci trudno rozpuszczalnycg w wodzie weglanow
inaczej mowiac.... woda amoniakalna ktora jest skladnikiem bufora amonowego jest niezbedna do wytracania sie osoadow w powyzszych grupach analitycznych
ja bym podgrzal w srodowisku zasadowym i przlozyl do wylotu probowki zwilzony papierek lakmusowy, (tak jak blizzard) lub bibule nasycona roztworem azotanu(V) rteci(I)
NH4+ + OH- -> NH3 (strzalka do gory) + H2O
zamiast wodorotlenku sodu mozan uzyc tez weglanow litowcow np. Na2CO3, K2CO3 lub tlenki tych metali
ale to pewnie nie chodzi o to... tylko koledze chodzilo o to jak z probowki w ktorej nie wiadomo co jest - przeprowadzajac szereg doswiadczen dochodzimy do NH4 i go wykrywamy ze tam jest - a do tego to bedzie Ci juz potrzeba odpowiednia tebela z rozdzialemw szytkich grup - ale ja takiej pod reka nie mam
troche nie kapuje tego o co Ci chodzi ale...
wsypujesz jakas substancje X do prpbowki z ropzpuszczalnikiem Y... Z substabncji Ci sie rozpuszcza a W substancji pozostaje na dnie ?
jak tak to... do wirowki z tym... odwirowac... odseparowac osad od roztworu, a nastepnie zostaje Ci nie rozpuszczalny osad - mozesz go wysuszyc, a pozniej zwarzyc, a tym samym bedziesz wiedzial ze przykladowo z 10 g substancji tylko 1 gram jest nierozpuszczalny
zamiast wirowania etc mozna tez przesaczyc przez saczek - wszytko zalezy jaki to osad/pozostalosc zostanie
- saczec spopielic na tygielku - tylko... jezeli substancjia nieropzpuszczona sie rozklada termicznie no to po zabawie
a pozniej po ostudzeniu w eksykatorze ponownie zwarzyc
pozniej mozesz zrobic ten sam test tylko w wyzszej temepraturze (caly czas uzywajac tej samej ilosci rozpuszczalnika), powiedzmy z 10 stopni wyzszej - jesli sie nie zmienia - no to nie na sensu powtarzac dakej podnoszenia temp - wniosek w rozpusczalniku Y rozpuszcza sie tylko jakas tam dana czesc substamncji X, reszta jest nierozpuszczalna w tym rozpuszczalniku - a teraz jak to zidentyfikowac to to jest ?
- sprawdzic inne rozpuszczalniki - a jak w jakims sie rozpuszcza to postepowac jak w przypadku analizy jakosciowej nieznanej probki
a jak nie to nie wiem co dalej