Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Błagam o pomoc z 3 zadaniami! kwasy tłuszczowe i mydła ~! 
Autor Wiadomość
Post Błagam o pomoc z 3 zadaniami! kwasy tłuszczowe i mydła ~!
Otóż, nie wiem jak zrobić 3 zadania z chemii! Związane z wyższymi kwasami tłuszczowymi i mydłami. Oto one:

1) Oblicz, ile gramów palmitynianu potasu powstanie w reakcji 28 g wodorotlenku potasu z kwasem palmitynowym.

2) Dlaczego mydło nie pieni się w wodzie twardej? (no właśnie! dlaczego? ;) ) TO JEST JAKAŚ REAKCJA DO TEGO?

3) Ile gramów stearynianu magnezu wytrąci się po wprowadzeniu stearynianu sodu do 100 cm3 (sześciennych) roztworu chlorku magnezu o stężeniu 0,5 mol/dm3 ?

Proszę o pomoc!!!

JAK TO OBLICZYĆ?

28 sty 2007, o 16:46
mam pytanie czytałaś regulamin? Nie rozwiązuje się prac domowych z chemi na tym forum :?.

28 sty 2007, o 17:26
@MODERATOR

Nikt tutaj nie robi za nikogo zadań, tymbardziej ja, ale pomogę Ci samodzielnie je rozwiązać.

1. Obliczasz liczbę moli KOH (raczej wiesz jak, a jak nie wiesz to wzór znajdziesz w wikipedii). No i jedziesz dalej, 1 mol KOH reaguje z 1 molem kw. palmitynowego wg wzoru (sama napiszesz). Analogicznie liczba x moli KOH (którą musisz obliczyć co podałem wyżej) reaguję z tą samą liczbą x moli kw. pal. i daje również tę samą ilość x moli palmitynianu potasu. Mająć liczbę moli (x) i znając mase molową (którą obliczysz dodając do siebie masy molowe węgla wodoru i tlenu, chyba wiesz jak co?) łatwo ze wzoru obliczysz liczbę gram. Wzór ten sam co do obliczania ilośći moli KOH.

2. Zadaj sobie pytanie czym jest woda twarda i jaka reakcja zachodzi z mydłem...

3. Obliczasz liczbę moli chlorku magnezu (pamiętaj żeby zamienić cm3 na dm3) i analogicznie jak w pierwszym zadaniu wytrąci Ci się x moli stearynianu magnezu a potem prosta droga do otrzymania liczby gramów.

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

28 sty 2007, o 17:29
Nie chciałam, żeby mi ktoś rozwiązał pracę domową, ale powiedział co mam po kolei uczynić, jak już to blizzard, za co naprawdę bardzo dziękuję!!, zrobił (:

pozdrawiam

E.

28 sty 2007, o 20:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]