No to kurna nam dzisiaj dowalili pięknie Specjalnie dla Was, daję zadanie, na którym najpewniej się najwięcej osób wyłożyło. Dlaczego? Ponieważ polegało ono na opisywaniu wszystkiego co robimy, oraz rozpiski w formie jonowej przeprowadzanych reakcji... niestety, nie będziecie mieli laureatów z rocznika 91'
Korzystając tylko z następujących substancji, otrzymaj w osobnych probówkach osobne roztwory azotanów wymienionych metali.
A asortyment jest taki: H2S, (NH4)2CO3 (10%), NaOH, H2SO4, woda destylowana, kwas azotowy (V)... i chyba tyle. Ze sprzętu labolatoryjnego za dużo by wymieniać, napomnę tylko że żałowałem, iż nie było elektrolizera H2S oczywiście możemy mieć w formie ciekłej, znaczy, nasycić roztwór.
Zatem, kto się podejmuje? Możecie pisać jak Wam się żywnie podoba, wystarczy, że ja i Panzer się męczyliśmy Tylko dodawajcie notatkę, co kiedy przesączacie i podgrzewacie, ok?
EDIT: A, sorry. Już poprawiłem ;]
Ostatnio edytowano 4 mar 2007, o 15:27 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
3 mar 2007, o 18:09
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
2 razy w cytacie dales azotan (V) glinu
co do asortymentu - nie ma HCl ?
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
3 mar 2007, o 18:53
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
Czego nie będziemy mieli?:> Mój brat pisze pod koniec marca 3 etap ;] a rocznik 91'
3 mar 2007, o 19:40
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
Zadanie b. proste:
Dodajemy do tej mieszaniny nadmiar r-ru NaOH i wytrąca się Ag2O - Al(OH)3 rozpuszcza się w nadmiarze NaOH.
Odsączamy osad Ag2O, przemywamy wodą destylowaną i rozpuszczamy w HNO3 - mamy r-r AgNO3.
Do przesączu po oddzieleniu Ag2O dodajemy ostrożnie kroplami HNO3, dotąd aż nie przestanie wytrącać się Al(OH)3 i nie należy przesadzić z HNO3 żeby powstały wodorotlenek się nie rozpuścił w nadmiarze odczynnika.
Odsączamy Al(OH)3, przemywamy wodą destylowaną i rozpuszczamy w HNO3 - mamy r-r Al(NO3)3.
W przesączu pozostaje NaNO3.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
4 mar 2007, o 11:37
Anonymous
Pytanko, skąd pod koniec gimnazjum miałem wiedzieć o tych wszystkich zasadach? Nie zapominajcie, że wtedy jest bardziej chemia w teorii... tutaj muszę z wielkim bólem stwierdzić, że zawiniła też moja nauczycielka (nie mam do niej pretensji!), bo w ogóle nie przygotowała nas do tego typu zabaw... woleliśmy skupić się na omawianiu chemii organicznej i peptydów.
No nic... może na olimpiadach w liceum lepiej mi pójdzie ;] Dzięki za pomoc.
4 mar 2007, o 15:31
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
NVX opisal strikte analityczna wersje problemu - ktora poznasz dopiero dalej w toku nauczania, ale mysle ze mozna to zadanie bylo rozwiazac calkowicie teoretycznie kozystajac z tabeli rozpuszczalnosci wodorotlenkow i soli i porownywajac z czym dany kaion tworzy osad
najpierw dodac to roztworu H2S i stracil by Ci sie Ag2S
przesaczyc do kolejnej probowki, a osad rozpuscic w HNO3 i dostaniesz AgNO3
ok teraz z do przesaczu dodajesz H2SO4 i straca Ci sie osad CaSO4, ktory musisz odsaczyc, a przesacz przeniesc do kolejnej probowki
osad CaSO4 zalewasz kwasem azotowym(V) i masz kolejny azotan, tym razem Ca(NO)3
ok zostal Ci ostatnia mieszanina roztworow Al(NO3)3 i NaNO3, dodajesz do niej NaOH i wytraca Ci sie Al(OH)3, a roztow nad osadem to NaNO3, ktory przesaczasz do kolejnej probowki, a osad zalewasz HNO3
i w ten teoretyczny sposob otrzymujesz rozdzielone azotany 4 pierwiastkow
co prawda w ten sposob w labolatorium tego nie uzyskasz - ale uzyskasz teoretycznie dzieki tabeli rozpuszczalnosci pierwsiatskow porownujac co z czym straca osad
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
4 mar 2007, o 16:02
NVX
PROFESJONAŁ
Sulik napisał(a):
osad CaSO4 zalewasz kwasem azotowym(V) i masz kolejny azotan, tym razem Ca(NO)3
W ten sposób nie uda się uzyskać azotanu wapnia - HNO3 nie wypiera H2SO4 z siarczanu wapnia.
PS
Czyli tam był jeszcze Ca(NO)3 Bo w pierwotniej wersji pytania tam go nie było...
Ostatnio edytowano 4 mar 2007, o 17:59 przez NVX, łącznie edytowano 1 raz
4 mar 2007, o 17:44
sativ
Zasłużony dla forum
Połowa odczynników niepotrzebna Robisz praktycznie to samo co NVX opisał, tyle że z rru Na i Al stracasz resztki wapnia węglanem amonu, i odpędzasz NH3. Osad z NaOH to będzie Ca(OH)2 i Ag2O, bełtasz z duzą iloscią wody (Ca(OH)2 ma rozp. chyba z 2g/l). I to wszystko...
4 mar 2007, o 17:54
NVX
PROFESJONAŁ
sativ napisał(a):
tyle że z rru Na i Al stracasz resztki wapnia węglanem amonu, i odpędzasz NH3.
Węglan amonu strąca także Al(OH)3.
Lepiej zrobić tak:
1. Strącić Ag2S przy pomocy H2S, osad odsączyć i rozpuścić na gorąco w HNO3.
2. Do przesączu dodawać węglan amonu dopóki wytrąca się osad CaCO3 i Al(OH)3. Osad odsączyć - w przesączu pozostaje NaNO3.
3. Osad węglanu i wodorotlenku przemywamy wodą, a następnie zadajemy nadmiarem NaOH. Odsączamy CaCO3, przemywamy go i rozpuszczamy w HNO3 - mamy r-r Ca(NO3)3.
4. Przesącz zawierający gliniany zadajemy ostrożnie HNO3 i wytrącamy Al(OH)3. Następnie osad odsączamy, przemywamy i rozpuszczamy HNO3 - mamy r-r Al(NO3)3
/sativ/ eech, na starość głupieje chyba /chociaż wydaje mi sie że najpierw wytrąci się CaCO3, a możliwe wytrącenie sie częsci Al nie wpływa poważnie na wydajność...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 31 gości