Ja dzisiaj pisałem etap szkolny. Jedyne na czym się beknąłem naprawde oprócz błędów wynikających z nieuwagi ( np. NaCO3 zamiast Na2CO3).
Było zadanie, że spalono próbkę pewnego alkanu o masie 4,3g i produktami było 6,73dm^3 CO2 i 6,3 g H2O.
a)Napisz wzór ogólny spalania alkanów(to zrobiłem)
b) ustal wzór sumaryczny ( Tutaj nie wiem, czy płakać, czy się śmiać, ale wyszło mi C3H8, a powinno C6H14)
c) rozpisz 3 wzory półstrukturalne izomerów tego alkanu( No i tutaj skapnąłem się, że to nie ten alkan, ale w obliczeniach dalej popierniczyłem)
straciłem 8 pkt. ogólnie, ale gdzie się pomysliłem jeszcze to nie wiem.
15 gru 2006, o 16:43
doomEL
Dołączył(a): 16 gru 2006, o 22:48 Posty: 105 Lokalizacja: Poznan
a ja wam powiem ze ja pisalem w poznaniu i przeszedlem etap szkolny z 39 pkt! pytanie:
"czy suma emisji wszystkich tlenkow zmalala w latach xxxx-xxxx?"
pierwszego sie nie zmienila, drugiego zmalala, a 3 tez sie nie zmienila:/ no to ja glopi zaznaczylem ze zmalala, bo suma zmalala co nie? glopi blad:/ ale na rejonie juz musi byc lepiej!
chyba sie spotkamy sativ:P u nas z 10 osob 2 przeszly:P ale to jest nic z matmy poszedl taki przesiew ze z 17 tylko ja wyszedlem:P z fizyki tez jako jedyne z 15:/ masakra! nie wem czy to swiadczy o szkole, o roczniku czy o kur.watorim, ale dali glopie zadania!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 34 gości