Zadanie z roztworami, mam nadzieje że ktoś wytłumaczy.
Autor
Wiadomość
kisiel_13
Dołączył(a): 8 sty 2006, o 18:27 Posty: 32 Lokalizacja: z Wałbrzycha
Zadanie z roztworami, mam nadzieje że ktoś wytłumaczy.
A więc tak, mam takie zadanie związane z roztworami procentowymi A mienowicie nie moge obliczyć Mr i Mroz mając tylko Cp i Ms.
A zadanko wyglada tak:
Ile wody dodasz do 5g kwasu borowego, aby otrzymać roztwór 3%
Prosze o dokładne wytłumaczenie wraz z obliczeniami i z góry dziekuje za pomoc i przepraszam za zaśmiecanie tak prostymi zadaniami (dla niektórych) ale po to jest ten dział.
_________________ Ja chcę gwiazdki, ja lubie gwiazdki <lol> :p
10 lis 2006, o 23:02
daniel90
Skoro masz 5 gram kwasu borowego, i zużywasz go do zrobienia roztworu 3procentowego, to wynika, że 5 gram tego kwasu to....
Reszty się sam domyśl i pokombinuj, to naprawdę nie jest trudne(proste obliczenia w pamięci).
Cytuj:
Prosze o dokładne wytłumaczenie wraz z obliczeniami
Nie myśl, że ktokolwiek za Ciebie zrobi to zadanie.
10 lis 2006, o 23:13
kisiel_13
aaachhaa, ale ja jestem głupi!!
Wystarczy 97% podzielić na 3% co daje 32,(3)
a nastepnie pomnozyć to przez 5 co daje 161,(6)
wielkie dzieki za wskazówki, i zeczywiście jest to bardzo łatwe, ale sam nie mogłem jakos do tego dojść!
10 lis 2006, o 23:40
daniel90
Dobrze zrobiłeś to zadanie.
11 lis 2006, o 15:37
kisiel_13
No dobra mam jeszcze problem z dwoma zadaniami a mam to na jutro więc bardzo was proszę pomóżcie.
1. Oblicz gęstość amoniaku, jeśli wiadomo, że z 65,8 dm3 tego gazu otrzymano 500g 10%-owego roztwotu.
2. Jakie masy 10%-owego i 60%-owego roztworu nalezy zmieszać, aby otrzymać 600g roztworu 20%owego??
Ad1. to zrobiłem ale nie jest chyba dobrze, bo to raczej nie jest możliwe:
obliczyłem mase substancji i wyszło 0,05 kg
d=0,05/0,0650 = 0,76 kg/m3 co hyba nie jest prawdą.
Ad2. tego drugiego wogule nie kumam dlkatego się nie brałem, próbowałem rozpisywac ale nic to nie dało!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości