Autor |
Wiadomość |
Anonymous
|
 zadania z chemi nieorganicznej:)
mam takie dwa zadania ktore nie bardzo rozumiem jak zrobic ,prosze by ktos mi wytłumaczył jak je zrobic:)
podczas roztwarzania 5,60 g mieszaniny fe i fe2O3 w rozcienczonym kwasie siarkowym wydzieliło sie 1,50 dm3 wodoru, zmierzoego w temp 298 K i pod cisnieniem 100 kPa .oblicz zawartosc procentowa żelaza metalicznego w mieszaninie
|
7 lis 2006, o 13:06 |
|
 |
Anonymous
|
 erugie zadanie to:
oblicz objętość gazowego SO2 w temeraturze 291K i pod cisnieniem 90,0 kPa potrzebna do calkowitego przeprowadzenia w CASO4 wapnia zawartego w 8,00 dm3 5,00M Ca(OH)2
|
7 lis 2006, o 13:09 |
|
 |
Anonymous
|
 jescze pytanki?:)
jakl mam rozumiec w zadaniach słowo "roztworzono"czyli co?co to znaczy w chemi? dziekuje z góry
|
7 lis 2006, o 13:11 |
|
 |
stsiek
Dołączył(a): 23 sty 2006, o 10:43 Posty: 108 Lokalizacja: prawie Białystok
|
roztwarzanie to tak naprawde rozpuszczanie w kwasie, czyli poprostu reakcja jakiegos zw. chem. z kwasem
_________________ http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja2.swf
|
7 lis 2006, o 15:15 |
|
 |
Anonymous
|
 dzieki
dzieki

|
7 lis 2006, o 15:26 |
|
 |
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
po pierwsze każde zadanie należy zacząć od napisania równania reakcji, następnie wystarczy zastosować równanie stanu gazu doskonałego i już jest 
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
 weź udział:
|
8 lis 2006, o 00:56 |
|
 |
Anonymous
|
Rwónanie reakcji a potem wzorek gazu doskonałego pV=nRT
gdzie:
p- ciśnienie
V- objętość
n- liczba moli
R- stała gazowa ( 83,1 hPa*dm^3 / mol*K )
T- temperatura w kelwinach
Wyliczyc i po zadaniu :]
|
8 lis 2006, o 19:32 |
|
 |
Leland
|
ale zescie pomogli jej chlopcy.. eh.. najpierw nalezy zauwazyc ze tylko w reakcji z zelazem powstaje wodor, wiec zapisujesz rownania. Po czym obliczasz jaka objetosc zajmuje 1 mol gazu w podanych warunkach (pv=nRT). No i ukladasz proporcje masy zelaza do objetosci wodoru. I obliczasz sklad procentowy zelaza w mieszaninie.
W drugim zapisujesz rownanie reakcji i widzisz jaki jest stosunek molowy reagentow. Obliczasz objetosc potrzebnej ilosci moli gazu, znow rownanie Clapeyrona. Pozdrawiam
_________________ Bole chudiyan, bole kangna
Haai main ho gayi teri saajna
Tere bin jiyo naiyo lag da main te margaiya
|
8 lis 2006, o 20:09 |
|
 |
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
|
Jak powiedziałeś my tu pomagamy. Nie będziemy robić wszystkiegą za nią, ale naprowadzimy na trop... reszte niech sama wykombinuje.. 
8 lis 2006, o 20:30 |
|
 |
Leland
|
w porzadku, ale napisanie uzyj rownania Clapeyrona nie jest zadna pomoca moim zdaniem.
|
8 lis 2006, o 21:42 |
|
 |
DMchemik
|
racja, ale zauważ, że to nie jest do końca zgodne z regulimainem komnaty.... 
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
 weź udział:
|
9 lis 2006, o 00:08 |
|
 |
Leland
|
no tak, ale widac ze kolezanka chemiczka zostac nie chce... poza tym zawsze moja odpowiedz moze byc przykladem jak nalezy rozwiazywac takie zadania. Czego skutkiem powinno byc mniej takich tematow z podobnymi zadaniami. Ale masz racje DMChemik zwracam honor 
|
9 lis 2006, o 00:31 |
|
 |
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
|
Forum ma nauczać a nie wyręczać. Zobacz sobie, tak sie teraz teraz te dzieciaki rozbestwiły, że in Giertych godzinę policyjną załatwił 
9 lis 2006, o 00:47 |
|
 |
DMchemik
|
a zobaczcie sobie na inne fora, na jednym sam postulowałem zmianę regulaminu, bo jest wręcz zalewane zadaniani typu w x g wody rozpuszczono y g soli, oblicz Cp.....Przecież jakiś leń i nieuk tylko czeka aż jakiś frajer za niego pomyśli.....A to jest zwykłe wykorzystywanie tych, którzy leniwi nie są!!!!!
 weź udział:
|
9 lis 2006, o 00:55 |
|
|