Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Nadchloran sodu (NaClO4) - opis..? 
Autor Wiadomość
Post Nadchloran sodu (NaClO4) - opis..?
Witam wszystkich!
Szukalem i szukalem takiego forum jak to ;) A kto szuka ten znajdzie :P Mam maly problem zwiazany z zadaniem, które zadala mi moja nauczycielka chemii (ma 62lata i to staszna jędza Oo). Otóż mamy opisać na ten wtorek rózne substancje..ja mam opisać nadchloran sodu NaClO4. Podała nam określone pkt które mogą nam pomóc.

1. Kto opracował? Nazwa i klasa.
2. Tytuł. Karta charakterystyki substancji chemicznej.
3. Nazwa systematyczna i wzory substancji. Nazwa zwyczajowa jeżeli ma.
4. Klasyfikacja toksyczności.
5. Klasa niebezpieczeństwa pożarowego, czy jest palna czy niepalna.
6. Grupa samozapalenia. Czy ulega samozapaleniu?
7. Klasa wybuchowości.
8. Dane fizyko-chemiczne, masa molowa, barwa, zapach, gęstość, rozpuszczalność rozpuszczalność temp. 20C i 100C.
9. Rozpuszczalność Rozpuszczalność innych rozpuszczalnikach.
10. Temperatura topnienia i wrzenia.
11. Dane pomiarowe, wybuchowe, samozapalenia.
12. Właściwości pożarowe.
13. Środki gaśnicze.
14. Produkty termicznego rozkładu.
15. Dane o toksyczności. Dopuszczalne stężenie w powietrzu i dawka śmiertelna.
16. Niebezpieczne właściwości.
17. Oznaczenia i ostrzeżenia.
18. Działania na organizm człowieka i drogi przenikania.
19. Pomoc doraźna.
20. Ochrona osobista – jak zapobiegać zatruciu.
21. Wymagania dla opakowań.
22. Magazynowanie, neutralizacja i niszczenie.

Szukając w internecie znalazlem kilka informalcji, ale to i tak troche malo. Oto one :

Nadchloran sodu (NaClO4) chemiczny higroskopijny materiał pędny, o stałym stanie skupienia. Jest niejednorodny, kompozytowy. Masa molowa 122,4 [g/mol], gęstość 2018 [kg/m3], masowa zawartość tlenu 52,3 [%].

(Pozlepialem kilka informacji do sieibie i wyszlo cos takiego)

I teraz mam prosbe. Czy moglby mi ktoś z tym pomóc? Na wszelkie nadesłane informacje z góry THX.

19 lis 2006, o 19:19

http://www.ilo.org/encyclopedia/?d&nd=857090237

19 lis 2006, o 19:44
Dzieki bardzo za linka. Skorzystalem, ale nie jestem pewien czy wszystko dobrze przetłumaczyłem. Mógłby ktoś sprawdzic poprawność tych danych ?

Nadchloran sodu (NaClO4) chemiczny higroskopijny materiał pędny, o stałym stanie skupienia. Jest niejednorodny, kompozytowy. Masa molowa 122,4 [g/mol], gęstość 2018 [kg/m3], masowa zawartość tlenu 52,3 [%], rozpuszczalność w wodzie bardzo dobra,

Przykłady oddziaływania z ogniem:

Nie jest łatwopalny, ale poprawia spalanie innych substancji. Wiele reakcji z nim może spowodować ogień albo eksplozję. Wydziela toksyczne, gryzące dymy (albo gazy) w ogniu.

Zapobieganie wypadkowi:

Nie zbliżać do otwartych płomieni, nie zbliżać do iskier, nie palić w pobliżu. Nie zbliżać do substancji łatwopalnych.

W czasie pożaru zapalone substancje oblewać dużą ilością zimnej wody, w wyniku zranienia oblewać dużą ilością letniej wody.

Eksplozja

Substancja wybuchowa. Nie wolno trzeć ani wstrząsać. W przypadku ognia opryskiwanie wodą. Walka z ogniem z osłoniętej pozycji.

Nie wolno wdychać. W przypadku nadmiernego wdychania oparów udać się na świeże powietrze i skonsultować się z lekarzem.

Ochrona skóry

W przypadku jakiegokolwiek kontaktu z substancją trzeba nosić ochronne gumowe rękawiczki. Po przeprowadzonym eksperymencie należy wyrzucić je do specjalnego pojemnika do utylizacji substancji sztucznych. Następnie należy namydlić ręce mydłem i spłukać pod bieżącą wodą.
W wyniku połknięcia należy szybko udać się pod bieżącą wodę, po czym skonsultować się z lekarzem.

Ochrona oczu

Należy nosić specjalne gogle dla bezpieczeństwa oczu. W wypadku dostania się substancji do oczu należy szybko je oblewać pod bieżącą wodą (jeżeli to możliwe usunąć szkła kontaktowe), następnie szybko skonsultować się z lekarzem.

Dzieki.
Jezeli mozna cos dodac albo cos jest zle to prosze o napisanie tego.
Jeszcze raz dzieki ;)

19 lis 2006, o 21:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]