Mam zaprojektować doświadczenie w którym wykażę, że tlenek manganu(VI) katalizuje rozkład nadtlenku wodoru (H2O2) na tlen i wodę. Mam jeszcze podać opis, obserwacje i wniosek z tego doświadczenia.
zapewne masz błąd, bo rozkład H2O2 katalizuje MnO2 a nie MnO3.
Opis:
Do pierwszej próbówki w której umieszczono grudkę MnO2 wkraplamy powoli przy pomocy pipety, lub biurety roztwór H2O2 o stężeniu 30%. Ukłąd powinin być otwarty, tj. próbówka bez korka. Do drugiej próbówki w któej także jest próbka MnO2 wkraplamy r-r H2O2 o stężeniu 3%
Spostrzeżenia:
Z pierwszej próbówki, po dodaniu H2O2 gwałtownie unosi się chmura cieczy rozproszonej w powietrzu, którą identyfikujemy jako skroploną parę wodną. W drugiej próbówce po dodaniu H2O2 obserwujemy wydzielanie isę pęcheżyków gazu, który identyfikujemy przy użciu żażącego się łuczywka jako tlen.
Wnioski:
1) MnO2 katalizuje rozpad H2O2 na wodę oraz na tlen.
2) 2H2O2 ---MnO2---> 2H2O + O2
A tak apopos wystarczy poszukać w necie
_________________ Dumny student Politechniki Gdańskiej i jej wspaniałego wydziału Chemicznego na kierunku Biotechnologia !
GG:3716505
10 gru 2006, o 15:49
Anonymous
tak masz rację, ksero mam źle odbite, to jest tlenek manganu(IV), dziękuję bardzo za odpowiedź.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości