Witam! Czy ktoś z was spotkał się z błędami w zbiorach zadań? Bo ja tak i to często. Najgorszym zbiorem pod względem błędów jest Operon rozszerzony część 3. Tam jest tak dużo byków że normalnie można skreślać całe strony (no może nie do końca) poza drobnym błędami które zdarzają się notorycznie typu : zadanie dotyczy chlorku sodu a na końcu napisali : Zmiana entalpii reakcji syntezy NH3 wynosi -411kJ/mol, tlenek siarki (VI) to dla nich S2O3, azot to NO2 itp. a w cyklach termochemicznych to już cuda wymyślają... ogólnie uważam że książka jest dobra pomimo błędów bo jasno napisane i wogóle fajny zbiorek ale te błędy... spotkał się ktoś z tym ? Może w jakiś innych zbiorach? Myślę że temat godny uwagi.
20 sty 2007, o 18:58
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
Książki WSiP-u też zawierają błędy. Każda książka je ma. Aczkolwiek wszystkie 3 tomy WSiP-u i OPERON-u polecam jako przygotowanie do matury, a zadania lepiej skombinować skądś indziej...