Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
zadania z kwasami karboksylowymi 
Autor Wiadomość

Post zadania z kwasami karboksylowymi
witam, mam problem z dwoma zadaniami i nie bardzo wiem jak sobie z nimi poradzic-masakra, a w moim podręczniku nie ma podanych innych przykładowych zadań. prosze o możliwośc pomocy;
1. Na podstawie analizy substancji stwierdzono, że zawiera ona 40% węgla, 6,66% wodoru i 53,34% tlenu. Podaj wzór cząsteczkowy substancji i jej nazwę systematyczną, jeżeli wiadomo, że gęstośc jej par względem powietrza wynosi 2,07.
2. Oblicz ile gramów roztworu zawierającego 70% masowych kwasu mrówkowego potrzeba w celu zneutralizowania 2kg roztworu, zawierającego 10% masowych wodorotlenku sodu.Ile gramów soli powstanie? Podaj jej nazwę systematyczną i zwyczajową.
3. Jakiej objętości metanu (w warunkach noemalnych) potrzeba do otrzymania 30 ton kwasu mrówkowego , jeżeli wydajnośc procesu wynosi 90%.
sami je zobaczcie, czarna magia na maksa!!!

30 sty 2007, o 17:05

wiem że nie możecie rozwiązywac zadań, ale prosze chociaż o jakieś wskazówki bo ja sam chciałbym je wyliczyc tylko prosze o pomoc

30 sty 2007, o 19:10
@MODERATOR

1. gęstość to masa przez objętośc. Wiemy, ze w tej samej objętości w tych samych warunkach znajduje się ta sama liczba cząsteczek gazu, a z tego nam wynika to, że stosunek gęstości jest jednocześnie stosunkiem mas molowych. Za masę molową powietrza przyjmuje sie 29g/mol, mnożysz to razy 2,07 i masz masę molową szukanej cząsteczki, a z procentów już prosto skład.

2. Liczysz ile masz w tych 2kg masz samego wodorotlenku, potem z równania reakcji liczysz ile potrzebujesz do zobojętnienia czystego kwasu mrówkowego, a potem znajdujesz ilośc roztworu 70% w którym właśnie tyle kwasu mrówkowego bedziesz miał. Masa powstałej soli też wyjdzie z równania, jesli nie wiesz jak to liczyć to w przyklejonym temacie w tym dziale znajdziesz linka, który ci pomoże.

3. Poszukaj w podręczniku jaką droge otrzymywania podają, bo mnie na myśl żadna jednoetapowa nie przychodzi (oczywiście wcale nie musi być jednoetapowa żeby dało się to policzyć).. Niemniej jednak liczysz to tak jak w zadaniu powyżej, tylko że wyliczona ilość metanu to 90% metanu który musisz podac w odpowiedziach, użyj proporcji :P

30 sty 2007, o 20:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]