Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Wzor strukturalny a polstrukturalny... 
Autor Wiadomość

Post Wzor strukturalny a polstrukturalny...
mamy z kolega Sativem ogromny problem... na konkursie chemicznym podano wzor empiryczny i nalezalo z niego ulozyc 1 kwas carboksylowy i bodajze 4 albo 5 estrow i napisac ich wzory strukturalne... my oczywiscie dalismy polstrukturalne i teraz musimy sie wylkocac... macie jakies dobre argumenty poparte najlepiej na pismie (jakas encyklopedia, ksiazka)... z gory dziekuje i mysle ze sativ tez sie do tego dorzuci:D

Alternatywne Forum Gitarowe - www.gitara-online.pl

25 lut 2007, o 16:55
Zasłużony dla forum

Dokładnie, a jak sie nie uda to ogłaszam ściepe na AA i ON :roll: kur** za przeproszeniem chcą upierdolić zadanie za 5 pkt. na olimpiadzie gimnazjalnej za to że napisane jest w poleceniu "strukturalne", a ja z kolegą narysowaliśmy połstrukturalne (tak to sie w "nomenklaturze" gimnazjalnej nazywa normalne wzory które każdy z nasz stosuje....) narazie znalazłem w Mastalarzu z 2000r, str 27 w rozdziale o wzorach strukt. rysunek z "półstrukturalnego" podpisany jako strukturalny, danikiewicz ponadto w miare udowadnia że te pojęcia bez błędu mogą byc stosowane zamiennie. Wg definicji słownikowej

wzór strukturalny, wzór chem. określający sposób wzajemnego powiązania atomów w cząst. związku

Wiem ze to dla wszystkich jest oczywiste, ale dla mumii z komisji jak widać nie.... Wiec będe bardzo wdzieczny za pomoc, szczególnie jesli ktos posiada "słownik chemiczny" z którego każą sie przygotowywać- niech jak moze sprawdzi tam definicje wzoru strukturalnego :wink:

25 lut 2007, o 17:22

a miec ja teraz sprawdzilem w slowniku starym, starym i tam jest taka definicja troche na nasz niekorzysc...

wz. strukt. to pokazujacy wiazania miedzy wszystkimi atomami czasteczki

ze polstrukturalny to wz. pokazujacy wiazania miedzy weglami

jednak nadal walcze bo jest o co! ;)

25 lut 2007, o 22:29
Zasłużony dla forum

przepraszam, czy mamy sie cofać w rozwoju :wink: ?? uczmy sie z nowych rzeczy... A półstrukturalne POKAZUJĄ wiązania, tylko trzeba umieć myśleć.... przede wszystkim złóż odwołanie, to podstawa :wink:

25 lut 2007, o 22:42
Zasłużony dla forum

Wg. tego słownika co posiadam i ucze sie do konkursów:
wzór strukturalny ---> wzór kreskowy:
wzór budowy, wzór chemiczny określający obok rodzaju i liczby atomów
w cząsteczce, także sposób ich wzajemnego powiązania, np. dla wody:
H-O-H

Są podane tylko takie dla max. antychemików, wszystkie wiązania odryte.
W tamtym roku na etapie wojewódzkim kuratoryjnego (bo chyba o to chodzi)
pisałem w organice same półstrukturalne typu CH3(CH2)2CN
i z tego co mi wiadomo to uznali mi, nie przeszedlem tylko ze względu na matme :wink:
Wydaje mi sie, że to jest tak jak ze spalaniem, półspalanie to również spalanie niecałkowite, a żeby to udowodnić musiałem dostać uwage w dziennik, wylądowować u wychowawczyni i tłumaczyć sie dlaczego źle sie odnosze do nauczyciela( !! ) z chemii.

26 lut 2007, o 07:55

najgorsze je to ze to byl etap rejonowy i my teraz walczymy o 6 pkt do LO i mozliwosc zostania laureatem (200 pkt)

26 lut 2007, o 17:19

doomEL i Sativ w rejonowym mieliście estry?? To w łódzkim jest chyba olimpiada dla niedorozwojów, bo ja mam estry i karboksyle dopiero w wojewódzkim. Co do dowodów ja nie znalazłem nic nowego u P. Mastelarza i Lothar-a Kolditza to samo, że struturalny to pokazanie wszystkich wiązań między atomami, a stukturalny między węglem.
Cięzko bedzie to wygrać.

P.S. o 10 pkt. do liceum nie 6

26 lut 2007, o 17:47
Zasłużony dla forum

Hehe, Danikieicz pomoże :wink: I IUPAC :wink: narazie doprowadziłem do tego że będzie sie zbierać ponownie komisja, jak tego nei uznaja to będzie to świadczyć tylko o ich ignorancji i wrodzonej złośliwości....

26 lut 2007, o 17:52
Zasłużony dla forum

I bardzo dobrze, niech "obradują". Ja sie ze swoja nauczycielką od chemii
kłuce praktycznie cały czas, aktualnie stoi na tym, że sie do mnie nie odzywa :wink: A to że komisja czegos tak banalnego nie uzna, to świadczy tylko i wyłącznie o nich. Przecież w konkursie bierzecie udział w 80% dla siebie i wy najlepiej wiedzie jak napisaliście i na co Was stać. Taki błąd to nie błąd.

26 lut 2007, o 19:05
A robiliście może Tratkiewicza, konkurs wydawany co roku przez warszawską Poniatówkę? (http://vlo.edu.pl/). Tam to dopiero mają zryte systemy punktowe... pół pkt. za obliczenie masy cząsteczkowej, punkcik za masę tlenków i co tam jeszcze niepotrzebnego do obliczeń końcowych. Ja wychodzę z założenia, że jak wynik jest poprawny, to max pkt powinno być ;)

Półstrukturale są przecież bardziej zaawansowane niż strukturalne... przynajmniej w moim odczuciu. Przy strukturalnych ma się wszystko podane na tacy, prawie że jeszcze wodory dopisać, przedszkole normalnie ;p A używanie półstrukturalnych jest przecież raz, że wygodne, dwa, że i tak widać, co autor miał na myśli, trzy, że na pewno nie utrudnia pracy egzaminatorowi, który chyba się na chemii zna...

26 lut 2007, o 20:29
Zasłużony dla forum

Jak by ktoś może miał pytania, zwłaszcza te to byłbym za nie b. wdzięczny. Chodzi o dokładną treść :wink:

Pozdrawiam

6 mar 2007, o 20:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]