Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Zadanko z azotanami 
Autor Wiadomość

SIEMKA:)
Czy ktoś mógłby mi pomóc w rozwiązaniu poniższego zadanka, wiem ze jest proste ale jak cholere mi nic nie wychodzi i ju znie mam zadnych pomysłów na nie:

Azotan V potasu poddany ogrzewaniu, traci teln i przechodzi w azotanIII potasu. próbke azotanu V potasu umieszczono w otwartym naczyniu i ogrzewano do momentu, gdy masa stałej pozostałości wynosiła 88% początkowej masy próbki. Oblicz, ile procent azotanu V potasu uległo rozkładowi??

11 kwi 2007, o 19:21
Widać, że kompletny rozkład jednego mola KNO3 powoduje powstanie powstanie lżejszego o 16u KNO2

Więc skoro zmiana wagi próbki o 16g wiąże się z całkowitym rozkładem (100procentowym) jednego mola KNO3 możemu ułozyć pierwsza część proporcji:

100%=16g

Teraz liczymy mase molową KNO3 (101g), mnożymy przez stosunek wagi próbki końcowej do opoczątkowej: 101g*0,88=88,88g
Ubytek masy wynosi więc 101g-88,88g=12,12g - i mamy druga cześc proporcji.

Teraz: 16g/100%=12.12g/x wiec x=75,75%

Ewentualne błędy mogą wynikać tylko z mojego pośpiechu....

11 kwi 2007, o 19:49

Dzięki wszystko mi swita ale jednego nie rozumiem dlaczego trzeba odjąć mase azotynu od azotanu :( i po co to wgóle ???

11 kwi 2007, o 21:21
dlaczego trzeba odjąć mase azotynu od azotanu
, w zasadzie to odwrotnie, azotan minus azotyn.

Po to odejmujesz aby wiedzieć o ile mniejszy się masa przy "przemianie" mola azotanu w mol azotynu. Skoro jedem mol azotanu ulegnie rozkładowi - całkowitemu - jest jednoznaczne z utratą przez próbkę 16g (ucieka pół mola tlenu czasteczkowego).
Póżniej odejmuje się drugi raz aby wiedzieć o ile ci się w rzeczywistości zmieniła się masa próbki.
Następnie układa się proporcje do tego i jest wynik.

A z resztą, tłumaczenie to nie moja najlepsza strona... zwykle wszystkich szlag trafia jak widzą moje ułamkowe proporcje.. :? i nikt z nich nic nie rozumie :(

11 kwi 2007, o 22:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]