Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
równania stechiometryczne 
Autor Wiadomość
Post równania stechiometryczne
witam mam prośbę nie miałam takich zadań na zajęciach a muszę sie ich nauczyć na zaliczenie proszę o pomoc bo nawet nie wiem jak sie za nie zabrać a co dopiero rozwiązać.
1. Oblicz, ile gramów etanolu powstanie w wyniku hydratacji (uwodnienia) etenu, który w warunkach normalnych zajmuje 67,2dm3, jeżeli reakcja przebiegła z 40% wydajnością wg równania CH2 --CH2 +H20--> C2H5-OH

2.Oblicz, jaką objętość w warunkach normalnych zajmie bromowodór potrzebny do całkowitego wysycenia 52 gramów acetylenu (etynu) jeżeli reakcja przebiegła z wydajnością 100% wg równania CH≡CH +......HBr -->CH2Br-CH2Br

3.Oblicz, jaką objętość w warunkach normalnych zajmie brom potrzebny do częściowego wysycenia 52 gramów acetylenu (etynu) jeżeli reakcja przebiegła z wydajnością 100% wg równania CH≡CH+Br2-->CHBr--CHBr (wiązanie podwójne)

4.Oblicz , jaką objętość w warunkach normalnych zajmuje wodór konieczny do całkowitego utwardzenia 439g tłuszczu trilinolonianu glicerolu (kwas linolowy C17H31-COOH) , jeżeli proces wysycenia przebiega z 100% wydajnością.

15 kwi 2007, o 17:02

1. Nalezaloby napisac sobie na kartce te rownania a nastepnie je uzgodnic.
2. Z rownania gazu doskonalego poprzeliczac podane objetosci na mole , wzglednie z podanej liczby gramow, ale wtedy n=m/M.
3. Na podstawie stechiometrii ( przykladowo w zadaniu nr 1 - 1:1:1 , ale mam nadzieje, ze nie musze wspominac o tym ) zauwazyc ile moli produktu powinno powstac - przy zalozeniu 100% wydajnosci. 40% wydajnosc to nic innego jak to, ze liczba moli produktu bedzie 0,4*liczba moli, ktora osiagneloby sie przy 100% wydajnosci.

To tak kilka rad na poczatek, bo zadania radze rozwiazywac, a nie uczyc sie ich na pamiec, mimo wszystko w razie kolejnych problemow, jestem gotow pomoc ;-)

15 kwi 2007, o 18:34
1)CH2 --CH2 +H20--> C2H5-OH
67,2 dm3 to 3 mole etenu, jak widać z reakcji powinny więc powstać 3 mole etanolu, ale skoro reakcja przebiega z wyd. 40% to powstanie 1,2 mola etanolu. ????? jak sie to przelicz na gramy????

2)CH---CH +......HBr -->CH2Br-CH2Br
52 g acetylenu to 2 mole, potrzeba więc 4 mole HBr, czyli 89,6dm3.
4)
1 mol trilinolonianu glicerolu waży 878 gram
x moli trilinolonianu glicerolu waży 438 gram

x= 438/878=1/2

6 moli wodoru utwardza 1 mol trilinolonianu glicerolu
y moli wodoru utwardza 1/2 mola trilinolonianu glicerolu
y = 6 * 1/2 = 3

3 mole wodoru maja objetosc 3*22,4=67,2 dm^3 w warunkach normalnych

3)CH---CH+Br2-->CHBr--CHBr (wiązanie podwójne)
tego nie umiem zrobic

16 kwi 2007, o 09:09

1) Rozumowanie jest dobre, teraz tylko pozostaje przeliczyc mole na gramy. Najprostszym sposobem bedzie ulozenie sobie proporcji 1 mol etanolu to 46,07 grama, wiec 1,2 mola to...

2) Wynik OK - Zgadza sie, ze potrzeba 2x wiecej moli HBr niz acetylenu. Proponuje tak przy okazji uwzglednic to w wspolczynniku stechiometrycznym wystepujacym w rownaniu.

3) Zadanie jest analogiczne jak poprzednie, tyle, ze mamy do czynienia z czasteczka bromu i produkt jest dalej nienasycony. W tym wypadku stosunek stechiometryczny substratow jest 1:1, wiec.... ?

4) Zakladajac to jest rzeczywista masa molowa i tyle wodoru potrzeba do utwardzenia tego tluszczu to jest OK ;-)

PS. Oczywiscie wszystkie powyzsze rozwazania maja sens dla 273,15K i 1atm. oraz przy zalozeniu, ze gaz mozna traktowac jako idealny.

16 kwi 2007, o 22:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]