Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Siła jonowa i ałun 
Autor Wiadomość

Post Siła jonowa i ałun
Witam! Mam pewien problem ponieważ nie potrafię rozwiązać pewnego zadania tzn. próbuję na wszystkie możliwe sposoby ale wychodzi mi inaczej niż w odpowiedzi. Treść zadania jest z książki Ćwiczenia rachunkowe w chemii analitycznej Gallusa
4.9 / 74
100 mililitrów roztworu ałunu glinowo-potasowego zawiera 42,66mg soli uwodnionej. Jak zmieni się siła jonowa, jeżeli do roztworu doda się 400 ml wody?

Mi nie wychodzi za każdym razem jak używam wzoru z Bielańskiego (2006) on pisze tak ałuny to podwójne siarczany metali trój- i jednowartościowych o ogólnym wzorze M2SO4*M2(SO4)3*24H2O
i jako przykład najczęsciej występującego ałunu podaje ałun glinowo - potasowy o wzorze K2SO4*Al2(SO4)3*24H2O
natomiast z innych źródeł wiem że można zapisać go tak:
KAl(SO4)2.*12H2O więc moje pytanie brzmi:
1) Czy oba wzory są równe sobie tzn. że jak napiszę tak lub tak to na to samo wyjdzie?
2) Jak to obliczyć aby siła jonowa przed dodaniem wody wynosiła 9*10^4 a po dodaniu 1,8 * 10^4 ?
Z góry dzięki za odpowiedź.

1 maja 2007, o 17:03

Wychodzi ci 8,09E-3 a drugi 1,62E-3 ? Bo mi tak wyszło :D
Ale uwaga: stężenia wychodzą w pierwszym 8,99E-4 a drugim 1,8E-4 , więc może panowie po prostu wzięli omyłkowo te wartosci za siły jonowe :D

A oba wzory są sobie w tym przypadku równoważne: jesli masz większą masę molową, to wyjdzie ci mniejsza liczba moli związku w rozworze i vice versa.
Ale w obu stężenie poszczególnych jonów będzie takie samo.

1 maja 2007, o 22:24

Hej! No właśnie mi tak podobnie wychodzi z tym że ja to zaokrąglam ale to nie ma znaczenia dzięki za odpowiedź widać na końcu książki są błędy w odpowiedziach. Czyli dobrze liczyłem a w odpowiedziach jest błąd - jeszcze raz dzięki.
No chyba że komuś wychodzi inaczej...

1 maja 2007, o 22:34
@MODERATOR

Karvon zmien sobie formatowanie komorki w excelu z ogolnych na liczbowe (z odpowiednia liczba miejsc po przecinku) to nie bedzie Ci wyswietlalo glupot w stylu E-4 ;)

1 maja 2007, o 22:45

Sulik, to nie excel, bo go nawet nie mam ( stare dobre 98 i nikt nie ma office`a pod niego :D) , to umyślnie i z lenistwa ten zapis, o wiele szybciej napisać xEn niż x*10^n :D Poza tym stosuję ten zapis na kalkulatorze kieszonkowym, co już mi weszło w krew. Ale jesli to wam tak bardzo przeszkadza, to mogę postarać się przestawić. Myślałem że jest czytelne.

1 maja 2007, o 23:03

Jeszcze raz dzięki za rozwiązania jak ktoś coś widzi innego to niech pisze a może jakiś inny problem?

2 maja 2007, o 10:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]