jak dokładnie nazwać ten dietyloamid kwasu lizerginowego ? chodzi o systematyczną nazwę .. .
po angielsku brzmi ona
(6aR,9R)-N,N-diethyl-7-methyl-4,6,6a,7,8,9-hexahydroindolo-[4,3-fg]quinoline-9-carboxamide
potrafi ja ktoś dokładnie przetłumaczyc?

Moderator: #Chemia
DMchemik napisał(a):(6aR,9R)-N,N-dietylo-7-metylo-4,6,6a,7,8,9-heksahydroindolo-[4,3-fg]chinolino-9-karboksyamid
patryk_wroc napisał(a):Witam z tym 6aR sie juz dowiedziałem , ale pojawił sie kolejny problem ... tetraedryczny atom azotu przy którym jest związana grupa metylowa jest ... chiralny prawda?skoro tak to dlaczego nie ma tego uwzględnione w nazwie ? Szybka pomoc bardzo potrzebna
![]()
dzieki
m3lm4k napisał(a):Nie dawal mi spokoju ten temat ( azot , jego podstawniki i mozliwa chiralnosc ), wiec go zglebilem i mam wreszcie odpowiedz
Wiec tak, przy tego typu 'shybrydyzowanym' atomie azotu, w ktorym jednym 'podstawnikiem' jest wolna para elektronowa nastepuje nieustanna przemiana jednej struktury w druga, czego konsekwencja jest to, ze teoretycznie mozna okreslic R czy S, ale nie ma to absolutnie zadnego praktycznego sensu
Pozdrawiam
Thanatos napisał(a):wydaje mi się żę to 1-metoksymrówczan metylu, jak by ktoś potwierdził?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości