hej!
Mam pare pytań i liczę na pomoc:-)
1.Jaką rolę spełnia bezwodnik kwasu azotawego w reakcji diazowania?
2.Dlaczego reakcje diazowania należy przeprowadzać w niskiej temperaturze?
3.Dlaczego sole diazoniowe są słabymi elektrofilami?
Dlaczego w reakcjach amin z kwasem azotawym stosuje sie azotan(III) sodu i kwas solny?
z góry dziękuje za pomoc!
8 cze 2007, o 19:43
Selenium
Dołączył(a): 4 cze 2007, o 23:26 Posty: 2
Ad. 1 Reakcja diazowania polega na ataku czynnika nitrozującego na atom azotu związku organicznego ,kwas azotawy jest dawcą tego czynnika.
(schemat reakcji można znaleźć np. w "Chemii organicznej" MCMurry )
Ad.2 Ze względu na nietrwałosc soli diazoniowej optymalna dla procesu diazowania temperatura wynosi 0-5 st. C W przypadku bardzo słabo zasadowych amin temperatura może być podwyższona nawet do około 80 st.C
Ad.3 Sole diazoniowe są solami mocnych zasad , deficyt elektronowy grupy diazoniowej nadaje im charakter elektrofilowy
Ad. 4 Reakcja przebiega lepiej w obecności kwasów chlorowcowodorowych np HCl niż kwasu siarkowego. Azotyn sodowy jest źródłem czynnika nitrozującego ,którego reakcja z kwasem mineralnym prowadzi do powstania kwasu azotawego. Dla zapewnienia odpowiednich warunków reakcji używa się 2 lub 3 krotnego molowego nadmiaru kwasu względem diazowanej aminy.
Pozdr.
8 cze 2007, o 23:54
Anonymous
A czy ktoś wie coś więcej? Bo to w sumie mi nie wystarczy...help!!!! to jest pilne!!!!!
13 cze 2007, o 14:00
Oxygenium
******
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
podręczniki na poziomie akademickim, na pewno masz coś takiego w bibliotece
_________________ Kto chce, ten szuka okazji. Kto nie chce, ten szuka wymówki.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 31 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników