Chcę powiedzieć, że widma są dziadowskie i takich nie robi się od 40 lat. Oznacza to, że widma na nowych aparatach są klarowniejsze i łatwiejsze do analizy. Tyle narzekań.
Widmo nr 2 chyba dotyczy cykloheksanolu. NMR w CDCl3 jest podobny (choć brak jest integracji) i IR w postaci filmu również jest niesprzeczny.
Widmo NMR nr 1 jest niejednoznaczne. Pomijam, że na górze widma znajduje się nieużywana od lat skala tau. Wygląda to na układ CH-CH2 oraz wymienialny proton przy heteroatomie dla delta = 9 ppm, jeszcze są dwa protony dla 600 Hz? Trudne. IR pokazuje silne pasmo karbonylowe przy 1700 cm-1. Być może jest tu jakaś symetria, ale nie jestem pewien.
15 cze 2007, o 21:50
Anonymous
Juz sobie na szczescie poradzilam z tymi widmami,bo już troszke czasu minęło, ale dziekuje bardzo za pomoc.widmo nr 2 to rzeczywiscie heksanol,a widmo nr 1 to kwas jablkowy. A co do jakości widm to niestety nie ja o tym decydowalam.Takie dostalam...
16 cze 2007, o 09:45
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
wojtex napisał(a):
Chcę powiedzieć, że widma są dziadowskie i takich nie robi się od 40 lat.
fakt, że widma są nie pierwszej jakości i robione na sprzęcie "starszawego" typu, ale gdybyś zobaczył, na czym ja robie IR, to śmiałbys sie do rana
_________________ Kto chce, ten szuka okazji. Kto nie chce, ten szuka wymówki.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 32 gości