1. Jak wygląda Diagram Walsha Millikana, jak go interpretować, i czy on jest potrzebny do tworzenia orbitali
2.
a) Jak się rysuje Homo i Lumo dla hybryd np. dla amoniaku
b)czy rysunek homo i lumo dla orbitali antywiążących różni się dla odpowiedniego NIEWIĄzacego?
3. jak zaznaczyć przejscia charge transfer na diagrami orbitali molekularnych np. dla [Fe(CN)6]3-
w Bielańskim nie ma wszystkiego, czy jest jakieś lepsze źródło???
23 sie 2007, o 18:29
Radzio
Oj zdecydowanie jest lepsze źródło:
Orbital interactions in chemistry, Albricht, Burdett, Whangbo
Tam jest WSZYSTKO o czym piszesz. Książkę napisali uczniowie Roalda Hoffmana (a swoją drogą bardzo sympatyczny człowiek), tego noblisty, więc to jest coś. Nie wiem skąd jesteś, ale ja wiem w Warszawie o trzech egzemplarzach, jeden na Chemii UW, prywatny, jeden na Chemii PW, w bibliotece wyporzyczony przez pracownika na stałe (ale zawsze możesz się dowiedzieć od kogo) i jeden u mnie (z tym, że jest ze mną w Niemczech obecnie). Ale jak się dorwiesz do tego to będziesz wiedział dosłownie wszystko na temat teorii orbitali molekularnych.
23 sie 2007, o 20:37
Radzio
Poza tym coś tu mieszasz. Zakładam, że wiesz co to jest HOMO i LUMO, więc też powinieneś wiedzieć, że to ma się nijak do tego czy orbital jest wiążący czy antywiążący. Zależy jaką masz drobinę, poziomem HOMO może być zarówno orbital wiążący jak i antywiążący i tak samo dla LUMO.
Jak się rysuje. Hmm, dobre pytanie, tak naprawdę możesz narysować jakkolwiek, byle by to było zgodne z pewną transformacją unitarną. Tak naprawdę nie liczy się to jak orbitale wyglądają, ale jaka jest całkowita energia układu (!). Poza tym patrz co napisałem wyżej.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości