Dołączył(a): 15 wrz 2007, o 17:30 Posty: 3 Lokalizacja: Katowice
Acylowanie toulenu metoda Friedla Craftsa
równianie reakcji acylowania toluenu metodą Friedla-Craftsa, mógłby ktos :-) napisac co powstanie w jej wyniku? i jakie substraty musza wziasc udzial w reakcji
_________________ halo:)
15 wrz 2007, o 17:34
Nuclear
**
a wystarczyło wpisać w google Friedel-Crafts reaction... Bierze udział chlorek acetylu, toluen i jako katalizator chlorek glinu, a produktami acetylofenon inaczej acetylotoluen... i chlorowodór. Trzeba szukać dodatkowo jest w McMurrym i można zapytać w temacie niżej bo jest o tej samej reakcji po co zakładać nowy temat??
Załączniki:
fcacyltol.gif [ 1.87 KiB | Przeglądane 4268 razy ]
_________________ gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
15 wrz 2007, o 19:02
ledesma
Dołączył(a): 15 wrz 2007, o 17:30 Posty: 3 Lokalizacja: Katowice
masz racje , mam jeszcze jedno pytanie czy acetylowanie toulenu wygladalo by tak samo , czy acetylowanie i acylowanie to to samo ?, czytalem ze acetylowanie to szczegolny przypadek acylowania ...
_________________ halo:)
15 wrz 2007, o 23:25
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
tak, Acyl to nazwa rodnika RCO*, jesli tym R jest metyl, czyli CH3CO*, czyli rodnik pochodzi od kwasu octowego od oddysocjowanie grupy OH i acyl ten zwiemy acetylem.
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
16 wrz 2007, o 00:21
Nuclear
**
a racja tobie chodziło o acylowanie a nie acetylowanie a ja to podałem... schemat reakcji jest jednak taki sam gdyż tak jak wspomniał DMChemik acetylowanie to acylowanie acetylem (CH3CO+)
_________________ gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 33 gości