Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
Elektrochemia
Z góry przepraszam za te dwa lamerskie pytania, ale elektrochemii ostatnio uczyłem sie dwa lata temu na maturę i troche już mi wyleciało z głowy, a wszelkie książki do chemii zostawiłem w moim drugim mieszkaniu.
Do rzeczy
Pomiędzy elektrodą cynkową zanurzoną w r-r jonów cynku a elektrodą ołowianą zanurzoną w r-r jonów ołowianych. różnica potencjałów będzie wynosiła:
A +0,76
B -0.13
C +0.13
D -0,63
E +0,63
Zastanawiam się między odpowiedzią D i E, tylko nie wiem jaki znak powinien być.
Wskaż wartość SEM pomiędzy elektrodą wodorową a elektrodą miedzianą zanurzoną w r-r CuSO4
A +1,03
B +0,13
C -0,02
D +0,34
Tu wydaje mi sie że D, choć z tablic szeregu napięciowego powinno być 0,37 chyba ale wolę się upewnić
25 lis 2007, o 15:40
Magdusiaaaaaa
jeśli chodzi o odpowiedź na twoje pierwsze pytanie to brzmi ona -0,63
wartość potencjału Zu wynosi -0,76,a Pb -0,13
sclalilem posty /// doznanie
25 lis 2007, o 16:44
jaozyrys
@MODERATOR
Nie zgodzę się, Różnica potencjałów jest zawsze dodatnia, co innego kiedy mówimy o potencjale jednej elektrody względem drugiej, wtedy wartość potencjału elektrody może być ujemna..
co do drugiego, też bym się skłaniał ku D i choć nie moge tego dokładnie wyjaśnić (w pierwszej chwili pomyślałem o tym że potencjały standardowe są liczone na aktywnościach i może stąd wynika jakaś róznica ale to nie przejdzie), wskazówek szukałbym tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Si%C5%82a_ ... i.C4.99cie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości