Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Elektrochemia 
Autor Wiadomość
@MODERATOR

Post Elektrochemia
Z góry przepraszam za te dwa lamerskie pytania, ale elektrochemii ostatnio uczyłem sie dwa lata temu na maturę i troche już mi wyleciało z głowy, a wszelkie książki do chemii zostawiłem w moim drugim mieszkaniu.

Do rzeczy
Pomiędzy elektrodą cynkową zanurzoną w r-r jonów cynku a elektrodą ołowianą zanurzoną w r-r jonów ołowianych. różnica potencjałów będzie wynosiła:
A +0,76
B -0.13
C +0.13
D -0,63
E +0,63

Zastanawiam się między odpowiedzią D i E, tylko nie wiem jaki znak powinien być.

Wskaż wartość SEM pomiędzy elektrodą wodorową a elektrodą miedzianą zanurzoną w r-r CuSO4
A +1,03
B +0,13
C -0,02
D +0,34

Tu wydaje mi sie że D, choć z tablic szeregu napięciowego powinno być 0,37 chyba ale wolę się upewnić

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

25 lis 2007, o 15:40

jeśli chodzi o odpowiedź na twoje pierwsze pytanie to brzmi ona -0,63
wartość potencjału Zu wynosi -0,76,a Pb -0,13
sclalilem posty /// doznanie

25 lis 2007, o 16:44
@MODERATOR

Nie zgodzę się, Różnica potencjałów jest zawsze dodatnia, co innego kiedy mówimy o potencjale jednej elektrody względem drugiej, wtedy wartość potencjału elektrody może być ujemna..

co do drugiego, też bym się skłaniał ku D i choć nie moge tego dokładnie wyjaśnić (w pierwszej chwili pomyślałem o tym że potencjały standardowe są liczone na aktywnościach i może stąd wynika jakaś róznica ale to nie przejdzie), wskazówek szukałbym tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Si%C5%82a_ ... i.C4.99cie

25 lis 2007, o 21:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]