Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Związki kompleksowe. 
Autor Wiadomość

Post Związki kompleksowe.
Chciałam poprosić Was o pomoc. W piątek mam sprawdzian ze związków kompleksowych, a mam mały problem i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.
A mianowicie...
Najpierw podam kilka przykładów a potem napiszę czego nie rozumie:

[Cr(H2O)6]Cl3 chlorek heksaakwachromu (III)
[Ag(S2O3)2]3- jon bis(tiosiarczano)srebrzanowy (I)
K4[Fe(CN)6] heksacyjanozelazian (III) potasu
[Cu(CN)4]3- jon tetracyjanomiedzianowy (I)
[Cu(H2O)4]2+ jon tetraakwamiedzi (II)

Więc tak...
Umiem nazwać podane związki kompleksowe, ale mój problem to wartościowość (zaznaczyłam pogrubiona czcionką). Skąd mam wiedzieć jaką wartościowość ma jon centralny, wiem, że trzeba obliczyć wartościowość, ale nie umiem, bo za bardzo nie wiem jak...
Skąd mam wiedzieć ilo wartościowy jest CN itd.
Mógłby mi ktoś pokazać jak obliczyć ilo wartościowy jest jon??
Bardzo mi na tym zależy, bo chciałabym dobrze napisać sprawdzian

Mam jeszcze jedno pytanie skąd mam wiedzieć jaki jest ładunek następujących jonów:
[Ag(CN)2]x

[Co(CN)6]y

[Cr(NH3)5Cl]z

[PtCl6]k

20 lut 2008, o 21:59

Na[Al(OH4)] -> Na+ + [Al(OH)4]-

Al nazywamy atomem centralnym, zaś grupy OH to ligandy.

Ustalenie ładunku: Al jest +III, OH jest jak wiemy -I a więc cały jon kompleksowy ma ładunek +3 + 4(-1) = -1. Stąd też zachowuje się on jako normalny anion o ładunku -1 i utworzył sól z jednododatnim sodem - tetrahydroksyglinian sodu

Ligandy mają ładunek obliczany normalnie. CN ma - , H2O (akwa) czy NH3 (amino) jest obojętny. Cl ma -1 (inne reszty kwasowe tak samo jak w swoich kwasach) Należy wiedzieć jedynie na jakim stopniu są atomy tworzące ligand, lub po prostu opanować kilka najważniejszych (cyjano, akwa, amino, etc.) na pamięć.

I tak jon [Ag(CN)2] ma ładunek: Srebro jest +I, grupa cyjanowa zawsze -1. A więc mamy jeden plus i dwa minusy. Jon ma więc ładunek -1 , jest to jon [Ag(CN)2]- , jego przykładowa sól to cyjanosrebrzyn potasu (właściwie dicyjanosrebrzyn) K[Ag(CN)2], typowy związek stosowany w galwanizerniach.

[Co(CN)6] kobalt zawsze +II, CN -1, cały jon ma ładunek -4
[Cr(NH3)5Cl] Jest to pewna zagadka (na pewno nie był podany stopień utl. chromu ? ) chrom przyjmuje wiele stopni utlenienia. Głównie +III i +VI (+VI są silnie rakotwórcze) Załóżmy że jest tu chrom o tlenkach zasadowych, na stopniu III. NH3 jest obojętny (azot -III, wodory +I), chlor ma -1 a więc jon ma ładunek +2

Jon chloroplatynowy ma ładunek -2, bo platyna przyjmuje w roztworach stopień +IV.

Przepraszam, że piszę nieco chaotycznie, jestem po czterech browarach ;)

20 lut 2008, o 22:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]