Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
woltamperometria 
Autor Wiadomość

Post woltamperometria
hej czy ktoś wie cos na temat analizy jakościowej i ilosciowej woltamperogramów DPV ????? bardzo proszę o pomoc to dla mnie jest czarna magia :(( a i co to jest ten PIK!! wszędzie pojawia sie to pojęcie a ja nie bardzo wiem do czego ono sie odnosi.. dziekuje ślicznie za wszelka próbe pomocy :)

2 mar 2008, o 13:35

coś na temat woltamperometrii DPV... szeroko powiedziane... informacji na ten temat jest sporo we wszystkich podręcznikach do analizy instrumentalnej. Kocjan, Szczepaniak, i google (http://home.agh.edu.pl/~kca/Woltamperometria.doc. 5s szukania pierwszy wynik w przeglądarce) A co do pytania jakościowe oznaczanie substancji opiera się o znalezienie warunków oznaczenia woltamperometrycznego a potem poprzez dodatki wzorca oznaczanej substancji sprawdza się czy dany PIK przyrasta. Woltamperometrię stosuje się jednak dużo częściej do oznaczeń ilościowych i tutaj wykonujesz pomiar woltamperometryczny próbki sprawdzasz wysokość piku próbki potem masz kilka opcji możesz użyć wcześniej przygotowanej krzywej wzorcowej, dodać wzorca o znanym stężeniu itd... Teraz "PIK" - to jest sygnał który otrzymujesz (lub nie) podczas pomiaru woltamperometrycznego taka "góra" na linii zerowej. Wysokość piku jest proporcjonalna do stężenia substancji oznaczanej (niekoniecznie zachodzi tu zależność prostoliniowa...) A ogólnie czy znasz zasadę działania polarografii bo znacznie łatwiej jest to wszystko zrozumieć gdy się zna już polarografię - jeśli nie to radzę doczytać/przypomnieć sobie te wiadomości bo bez tego woltamperometria jest trudna i nieprzyjazna.

2 mar 2008, o 16:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]