Witam. Mam kilka reakcji do zrobienia a nie mam pojęcia jak to zrobić to nie moja dziedzina wiec szukam pomocy u kogoś kto sie na tym zna. WIęc Tak Związki to Fenol C6H5OH, pirokatechina C6H4(OH)2, kwas salicylowy C6H4(OH)COOH, Kwas protokatechowy C6H1, Wanilina C8H8O3, i Kwas syryngowy. I trzeba zrobić reakcje Tych związków z FeCl3 i powtórzyć to samo z Na2CO3 z gory dziekuje
12 mar 2008, o 20:45
palasz
Dołączył(a): 6 lut 2005, o 11:23 Posty: 380 Lokalizacja: Tarnobrzeg
Chłopie, ale jakie masz zadanie do rozwiązania, że piszesz w "chemia w zadaniach",.. zaraz Ci temat do kosza poleci,
12 mar 2008, o 22:05
Giewont
Dołączył(a): 28 paź 2007, o 21:02 Posty: 103 Lokalizacja: Wąchock
Re: Na2CO3 i FeCl3
mexyk17 napisał(a):
Witam. Mam kilka reakcji do zrobienia a nie mam pojęcia jak to zrobić to nie moja dziedzina wiec szukam pomocy u kogoś kto sie na tym zna. WIęc Tak Związki to Fenol C6H5OH, pirokatechina C6H4(OH)2, kwas salicylowy C6H4(OH)COOH, Kwas protokatechowy C6H1, Wanilina C8H8O3, i Kwas syryngowy. I trzeba zrobić reakcje Tych związków z FeCl3 i powtórzyć to samo z Na2CO3 z gory dziekuje
Masz wypisac reakcje poszczególnych związków z FeCl3 i Na2CO3 i ustali wspołczynniki stechiometryczne?
Dobrze rozumiem
Jak masz to zadanie w książce to przepisz; łatwiej będzie
_________________ "Petunia nie omlet"
Ferdynand Kiepski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 27 gości