Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
rozróznianie roztworów 
Autor Wiadomość

Post rozróznianie roztworów
Mam problem z tym zadaniem:

W 5 probówkach znajdują sie roztwory: CuSO4, AgNO3, ZnCl2, HCl i NaOh. Jak je rozróżnić bez użycia wskaźników pH i innych odczynników?

i takie pytanko, czy istnieje taka reakcja?:

2 NaNO3 + MgO--->Na2O + Mg(NO3)2

24 mar 2008, o 22:31

1) CuSO4 ma niebieską barwę, zadany NaOH strąca się niebieski osad Cu(OH)2, który rozpuszcza się w HCl. Sam CuSO4 z HCl nie reaguje. Pozostałe roztwory są bezbarwne. AgNO3 daje biały osad z HCl, z nadmiarem NaOH daje czarny Ag2O. ZnCl2 zadany NaOH daje biały osad Zn(OH)2 który po dalszym dodawaniu NaOH rozpuszcza się dając kompleks - cynkan sodu Na<sub>2</sub>[Zn(OH)<sub>4</sub>] Osad rozpuszcza się także w HCl.
Reakcje nie zachodzą w przypadkach:
ZnCl2 + CuSO4
AgNO3 + CuSO4
ZnCl2 + AgNO3
NaOH + HCl - ulega zobojętnieniu ale nie daje to widocznych gołym okiem objawów.

Te reakcje umożliwiają identyfikację związków bez użycia innych odczynników, trzeba tylko mieć dużo probówek.

2) Nie istnieje.

24 mar 2008, o 22:43

trzeba tylko mieć dużo probówek.

...albo metoda studencką kropelkową na sączku i szkiełku zegarkowym. Swoją drogą, nie wiem czy wiesz szalony, ale...zagranicą szkiełko zegarkowe nazywa się student plate, bo tylko na takich studenci robią reakcje.

Pozdrowienia

24 mar 2008, o 22:56
@MODERATOR

jakas systematyke trzeba by bylo znalezc aby zrobic to w jak najmniejszej ilosci krokow :)

jak juz szalony wspomnial CuSO4 bedzie niebieskie
czyli zostaja 4 do zidentyfikowania, aby to zrobic musisz pobrac probki do 4 osobnych probowke - szkielek zegarfowych i zadac niebieskim CuSO4
tam gdzie pojawi sie niebieski osad jest NaOH

zostaja Ci 3 probki

za pomoca NaOH wykryjesz ZnCl2, podobnie jak powyzej
do 3 probek dodajesz NaOH i tam gdzie straci sie bialy osad rozpuszczalny w nadmiarze masz ZnCl2

jak juz masz ZnCl2 t zostaja Ci 2 do zidentyfikowania
wiec podobnie jak powyzej ZnCl2 dodajesz do 2 probek tam gdzie bialy osad tam AgNO3 i zostaje Ci ostatni HCl

wiec probek potrzeba tylko 4 :) + mycie ich :)

24 mar 2008, o 23:47

Cuso4 poznasz po niebieskim kolorze
AgNo3 to chyba ciemny roztwór
Hcl wykryjesz po potraktowaniu jej zasadą-->sól na dnie probówki
NaoH dowolnym kwasem także powstanie sól
a ten ostatni to nie wiem, ale miałem dobre intencje :D

25 mar 2008, o 08:23

Ehh :roll:
AgNO3 ciemnieje, prawda, ale tylko dlatego, że jest przechowywany w miejscu narażonym na działanie światła. Roztwór azotanu srebra to roztwór bezbarwny!

25 mar 2008, o 09:49

szalony napisał(a):
trzeba tylko mieć dużo probówek.

...albo metoda studencką kropelkową na sączku i szkiełku zegarkowym. Swoją drogą, nie wiem czy wiesz szalony, ale...zagranicą szkiełko zegarkowe nazywa się student plate, bo tylko na takich studenci robią reakcje.

Pozdrowienia

A przyznam, że nie wiedziałem. U mnie na malutkim laboratorium z analizy jakościowej zawsze do wykrywania kationów było nalane przez prowadzącego do probówek po kołnierz ;) No ale w końcu nie studiuję chemii ;)

25 mar 2008, o 10:32

Tak jest szalony w wiekszości zagranicznych uczelni, u nas z resztą gdzieniegdzie też, ale z jednej strony to dobrze, bo i oszczędność duża, a z drugiej....niski poziom? hmm nie niski może, ale... tak jest przynajmniej na pierwszych latach studiów za miedzą, po co? odpowiedz jest prosta, żeby nie tracić pieniedzy dla tych, co i tak z chemii wypadną po pierwszych sesjach...potem juz są procesy na kilku-litrowych reaktorach i to jest piękne w stosunku do polskich uczelni.
AP.

25 mar 2008, o 14:56
@MODERATOR

rozlać próbki do innych probówek:

Cuso4 poznasz po niebieskim kolorze
Hcl wykryjesz po potraktowaniu jej zasadą-->sól na dnie probówki
NaoH dowolnym kwasem także powstanie sól
a ten ostatni to nie wiem, ale miałem dobre intencje :D

a ja ci zrobię tak rozcienczony r-r CuSO4 że nie zobaczysz niebieskiej barwy.. :P sól na dnie próbówki? od kiedy NaCl jest nierozpuszczalne? Powodzenia przy przyprawianiu zupy..

robi się reakcje krzyżowe, wpisuje wyniki w taką ładną tabelkę i na podstawie reakcji które podał szalony wszystko mozna określić..

25 mar 2008, o 15:18

a to przecież zależy jeszcze ile naleje się np. kwasu do zasady lub na odwrót by się zobojętniła prawda? wytrąci się sól, w tym przypadku NaCl i w cale się nie musi dużo rozpuścić na pewno musi coś zostać przynajmniej szczypta ziarenek.

25 mar 2008, o 15:23
@MODERATOR

zobojętni się, ale gdybyś napisał na maturze albo na klasówce że wytrąci się się NaCl to nikt by tego nie zaliczył.. Rozpuszczalność 360g/l. W praktyce analitycznej operuje się niezbyt stęzonymi roztworami i wytrącają się tylko sole trudno rozpuszczalne jak np. większość soli srebra. A im mniejsze stęzenia tym trudniej to zaobserwować (czasem to tylko niewielke zmętnienie).. Zresztą w wypadku NaCl nawet gdybyś uzyskał r-r przesycony to krystalizacja nie była by natychmiastowa..

25 mar 2008, o 15:33

:oops: , ale dobrze że o tym powiedziałeś niech wszyscy to zapamiętają a ja zapamiętam w szczególności. dzięki

25 mar 2008, o 15:36

Marcin92 -> Czasem nawet sole trudno rozpuszczalne, mogą się z roztworów słabych nie strącić, wystarczy odpowiedni iloczyn rozpuszczalności ;) Klasycznym przykładem jest ta reakcja:

Pb2+ +2I- -> PbI2

Na analizie kationów reakcja wyjdzie pięknie, bo w probówce jest sporządzony odpowiednio mocny Pb(NO3)2, a KI w butelce jest również odpowiednio stężony. Natychmiast powstaje chmura pięknego żóltego osadu. Ale gdy sporządzisz odpowiednio mocno rozczieńczony roztwór soli ołowiu (II) to może się okazać, że wcale żaden osad się nie strąci, albo proces będzie praktycznie niezauważalny. Tu już trzeba użyć innych odczynników analitycznych.

Podobnie z wieloma innymi. Wrzuć małą ilość jakiejś soli niklu do dużej ilości wody destylowanej. Myślę, że kryształek, czy dwa na zlewkę 250ml powinny być w sam raz. Roztwór wcale nie będzie miał zielonej barwy, ani po dodaniu NaOH nie strąci się zielony osad. Ale gdy wprowadzisz środowisko amonowe, a następnie dodasz odczynnika charakterystycznego dla Ni2+ jakim jest roztwór dwumetyloglioksymu w etanolu - zajdzie reakcja charakterystyczna, tzn. pojawi się różowe zabarwienie.

25 mar 2008, o 16:07
@MODERATOR

jeslic hodzi o rozcienczone barwne sole to koledzy zdecydowanie amcie racje
ale... jesli chodzi o zakres wiedzy szkolnej to te sole beda barwne :D
ale to wszyscy wiemy :D

ale... przy okazji jest jedna prosta metoda z barwnymi solami o nismkim stezeniu - odrobine wprawy i bedzie OK
tzn. bierzemy probowke z nienzna sola (byle ta probowka nie miala zabarwionego szkla) i stawiamy ja na bialym papierze i patrzymy od gory - w ten sposob uzuskujemy wyzszy slup cieczy, a tym samym mozna latwiej okreslic barwe ktorej nie bedzie widac patrzac normalnie przez szklo :)

25 mar 2008, o 18:35

Sulik jak ma być jak najmniej reakcji to można tak:
CuSO4 jak już wiele osób pisało jest niebieski (ciężko to by było aż tak rozcieńczyć aby nic nie było widać. Chyba że ktoś zrobi nam numer i doda jakiegoś barwnika)
NaOH jest śliskie
Do pozostałych związków dolewamy NaOH
przy ZnCl2 galaretowaty osad
przy AgNO3 biały osad ciemniejący z czasem
przy HCl nic

mamy tylko 3 reakcje i nie potrzebujemy żadnej próbówki.

A dla szaleńców:
ZnCl2 i AgNO3 są gorzkie. Przy czym sole srebra podobno bardziej niż cynku, ale to zależy od stężenia.
HCl kwaśny
Dla mnie to głupota, ale znam osoby, które tak badały związki.

27 mar 2008, o 16:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 15 ]