Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Zadania z gimnazjum 
Autor Wiadomość

Post Zadania z gimnazjum
Mam prośbe do użytkowników tego forum. Mianowicie nauczycielka dała nam karteczki z zadaniami, ja niestety nie za bardzo umię tą chemię ale musze zrobić. Chciałbym abyście mi pomogli w tych zadaniach.

zad. 1
Substancja gazowa może powstawaź w wyniku reakcji zachodzącej między cieczą a substancją stałą. Przy podanych równaniach chemicznych napisz "prawda", jeśli przedstawia ono reakcję zgodną z powyższym opisem, lub napisz "fałsz", jeśli równanie nie dotyczy opisanej rekacji chemicznej.
1. Zn + 2HCl -> ZnCl2 + H2 .................................
2. Na2Co3 + 2HCl -> 2NaCl + H2O - CO2 .................................
3. H2SO4 + 2NaOH -> Na2SO4 + H2O ................................

zad. 2
Właściwości związków chemicznych zależą od rodzaju występujących w nich wiązań chemicznych. Związki jonowe są na ogół substancjami stałymi, związki zaś o wiązaniach kowalencyjnych (atomowych) występują w zwykłych temperaturach zazwyczaj jako gazy.
Wśród tlenków o wzorach:
NA2O, NO2, MgO, SO2, CO2, AL2O3
1. Stałymi substancjami o wiązanich jonowych są.................................
2. Gazowymi substancjami o wiązaniach atomowych są........................
Wpisz wzory odpowiednich tlenków w wykropkowane miejsca.

zad3.
Nawozy sztuczne dostarczają roślinom pierwiastków niezbędnych do ich wzrostu. Uzupełnij związane z tym następujące informacje:
1. Siarczan amonu (NH4)2SO4 dostarcza azotu w postaci jonów:..............
2. Saletra wapniowa Ca(NO3)2 dostarcza azot w postaci jonów:...............

12 kwi 2008, o 13:00
Post Re: Zadania z gimnazjum
Encorte napisał(a):
Mam prośbe do użytkowników tego forum. Mianowicie nauczycielka dała nam karteczki z zadaniami, ja niestety nie za bardzo umię tą chemię ale musze zrobić. Chciałbym abyście mi pomogli w tych zadaniach.

zad. 1
Substancja gazowa może powstawaź w wyniku reakcji zachodzącej między cieczą a substancją stałą. Przy podanych równaniach chemicznych napisz "prawda", jeśli przedstawia ono reakcję zgodną z powyższym opisem, lub napisz "fałsz", jeśli równanie nie dotyczy opisanej rekacji chemicznej.
1. Zn + 2HCl -> ZnCl2 + H2 PRAWDA
2. Na2CO3 + 2HCl -> 2NaCl + H2O + CO2 PRAWDA
3. H2SO4 + 2NaOH -> Na2SO4 + H2O gówno prawda ;)

zad. 2
Właściwości związków chemicznych zależą od rodzaju występujących w nich wiązań chemicznych. Związki jonowe są na ogół substancjami stałymi, związki zaś o wiązaniach kowalencyjnych (atomowych) występują w zwykłych temperaturach zazwyczaj jako gazy.
Wśród tlenków o wzorach:
Na2O, NO2, MgO, SO2, CO2, AL2O3
1. Stałymi substancjami o wiązanich jonowych są Na2O,MgO,Al2O3
2. Gazowymi substancjami o wiązaniach atomowych są. SO2,CO2,NO2
Wpisz wzory odpowiednich tlenków w wykropkowane miejsca.

zad3.
Nawozy sztuczne dostarczają roślinom pierwiastków niezbędnych do ich wzrostu. Uzupełnij związane z tym następujące informacje:
1. Siarczan amonu (NH4)2SO4 dostarcza azotu w postaci jonów: NH4+
2. Saletra wapniowa Ca(NO3)2 dostarcza azot w postaci jonów: NO3-

Ad1. wikipedia
Ad2. metal-niemetal tworzą wiązania głównie jonowe, niemetal-niemetal kowalencyjne ;)
Ad3. wystarczy popatrzec czy azot jest w kationie czy w anionie, generalnie azot jest dostarczany jako sole amonowe NH4(R)/azotany M(NO3)

pozdrawiam ;)

12 kwi 2008, o 18:18

13 kwi 2008, o 09:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]