Inny sposób rozwiązania zadania-zawartość procentowa pierwi
Autor
Wiadomość
chemik-praktyk
Inny sposób rozwiązania zadania-zawartość procentowa pierwi
Cześć. Słuchajcie mam problem z zadaniem a w zasadzie nie tyle problem jak to rozwiązać bo już rozwiązałem tylko szukam innego sposobu rozwiązania. Więc, zadanie pochodzi z książki ,,Ćwiczenia rachunkowe z chemii analitycznej PWN, Galus”
Zad. 2.47 str. 41
Pewien pierwiastek tworzy dwa trzy tlenki, które zawierają odpowiednio 63,6%, 46,6% i 30,4% tego pierwiastka. Obliczyć w jakich stosunkach masowych pozostają do siebie ilości tego pierwiastka w jego tlenkach oraz jakie ilości tego pierwiastka reagują z 8g tlenu?
Wiec ja to rozwiązałem w jednym z tlenków, tym drugim zawartość tego pierwiastka wynosi 46,6% a wiec prawie połowę. Zakładam że masa atomowa tego pierwiastka jest bliska masie atomowej tlenu (pewnie niemetal –dlatego że może tworzyć więcej tlenków ).
Ułożyłem równanie na zawartość procentową pierwiastka
ExOy:
x*E/x*E+y*O=0,466
zakładając wcześniej, że x=1 i y=1 wychodzi że E=14u czyli azot
No i dalej wychodzi ładnie zadanie tylko jak można dojść inaczej do tego jaki to pierwiastek?
Może ktoś rozwiązałby inaczej to zadanie? Z góry dzięki za propozycje.
5 cze 2008, o 13:18
chemik-praktyk
Re: Inny sposób rozwiązania zadania-zawartość procentowa pie
,,Pewien pierwiastek tworzy dwa trzy tlenki " Miało być TRZY tlenki
5 cze 2008, o 13:21
gambit
**
Ja to zrobiłem tak:
I tlenek:
36,6g tlenu - 63,6g piewrwiastka
16g tlenu (1mol) - x
x=28
z II i z III tlenkiem postapiłem tak samo. Wyszły mi następujące wartości (ilość gramów pierwiastka w poszczególnych tlenkach, przypadająca na 1 mol tlenu):
x=28, y=14, z=7
x:y:z = 4:2:1
Ilości pierwiastka reagujące z 8g tlenu, to juz liczy się banalnie..
6 cze 2008, o 12:00
chemik-praktyk
dzieki ale i tak jak patrze od kilku dni na to zadanie to nie widze innego takiego że tak powiem ,,pewnego" sposobu rozwiązania w pierwszym tlenku wychodzi akurat że jest jeden atom tlenu wiec podstawiając te 16g to sie tak ,,udało" rozwiązać zadanie. Dzieki bardzo chyba nawet lepszy ten Twój sposob od mojego bo mniej założeń.
P.S wyszło dobrze
6 cze 2008, o 16:23
gambit
**
Oooo... Nie lubie gdy ktoś twierdzi że miałem szczęście przy rozwiązywaniu zadania Po prostu żeby:" Obliczyć w jakich stosunkach masowych pozostają do siebie ilości tego pierwiastka w jego tlenkach" musisz wyliczyć ile pierwiastka (jaka jego masa) przypada w każdym tlenku na taką samą masę tlenu.. No i zestawić wyniki.. Ot cała filozofia. Jeżeli zamiast 16g podstawisz 8 albo 10 też Ci wyjdzie.. Dałem 16...z przyzwyczajenia
6 cze 2008, o 18:24
chemik-praktyk
Ale drogi kolego przepraszam jeśli to tak zabrzmiało, chodziło mi o to że podstawiając za tlen 16 już z góry zakładamy ze w pierwszym tlenku jest jeden atom tlenu, ale tak to to sorry wielkie. Pozdro - tylko jedna osoba mi pomogła jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Nie miałem zamiaru okreslić Twojego rozwiązania jako przypadkowe czy tym podbne po prostu chodziło mi o te wyglądało to na takie z góry założenie zrobione. Pozdro
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości