Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
roztowy i stezenia 
Autor Wiadomość

Post roztowy i stezenia
hej. pomoze mi ktos rozwiazac to zadanie? mozecie mi wytlumaczyc jak to zrobic, zebym na przyslzosc sama umiala?
ZADANIE
roztwory charakteryzuja sie niższa temperatura krzpenięcia od temperatury krzepniecia czystego rzpuszczalnika. obnizenie temperatury jest proporcjonalne do ilosci czasteczek lub jonów substancji rozpuszczonej w danej ilosci rozpiszczalnika.

do każdej z czterech zlewek wlano po 500 cm3 wody. nastepnie do każdej zlewki dodano inna substancje chemiczna. do pierwszej 0,6 mola C6H12O6 do drugiej 0,4 mola C12H22O11 , do trzeciej 0,4 mola KCl , a do czwartej 0,1 mola CrCl2. ktory z otrzymanych roztworow posiada najnizsza temperature krzepniecia?

15 maja 2008, o 02:59
**

Ogólnie to polega na solwatacji(http://pl.wikipedia.org/wiki/Solwatacja) cząsteczek wody przez różne jony(powstałe w skutek rozpuszczenia substancji) i moc tejże solwatacji zależy od:
:arrow: wielkości(średnicy) powstającego jonu,
:arrow: ładunku jonu.

Przy czym im większy jest ładunek jonu i im mniejszy jego rozmiar tym solwatacja jest większa, w związku z czym potrzeba większego nakładu energii żeby te oddziaływania "rozerwać" i np. doprowadzić r-r soli do wrzenia. A jak wiemy U=Q (zmiana energii całkowitej układu jest wprost proporcjonalna do zmiany ciepła układu)

21 maja 2008, o 13:12
**

Na potrzeby tego zadania wystarczy wiedzieć, że im więcej jonów lub cząsteczek w roztworze tym niższa temperatura krzepnięcia i wyższa wrzenia.
Tak więc:
C6H12O6 nie dysocjuje więc mamy 0,6 mola cząsteczek glukozy
C12H22O11 też nie dysocjuje więc 0,4 mola cząsteczek sacharozy
KCl -> K(+) + Cl(-)
więc mamy 0,8 mola jonów w roztworze
CrCl2 <=> Cr(2+) + 2Cl(-)
mamy 0,3 mola jonów w r-r

Najwięcej jest jonów w przypadku KCl, więc możemy zakładać, że temperatura krzepnięcia będzie najniższa. Jest to założenie teoretyczne, ale najprawdopodobniej nie mija się ono z prawdą :wink:

21 maja 2008, o 15:30

przepraszam mam prob lem z tgakim zadaniem i nie wiem jak je rozwiązać czy mo9głby mi ktoś pomóc z góry dzięki :D
Osad wytrąci się po dodaniu chlorku sodu do :
a) nsiarczanu VI miedziII
b) azotanu V ołowiuII
c)fosforanu potasu
d węglanu sodu
a tak poza tym to skąd to brać chciała bym wiedzieć na przyszłość

18 wrz 2008, o 14:35

oczywiście w roztworze azotanu ołowiu (odp b). to wszystko można znaleźć w tabeli rozpuszczalności, np na stronie http://www.chemia.px.pl/tabele/rozpuszczalnosc.html

poza tym taka tabela jest w prawie każdym podręczniku do chemii :P po prostu każdą z podanych soli rozpisujesz na jony i sprawdzasz we wszystkich kombinacjach czy nie wytrąca się osad, ot cała filozofia ;]

18 wrz 2008, o 19:43

dzieki wielkie na przyszłość będę wiedzieć :oops: :wink: :D

18 wrz 2008, o 20:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]