Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu ze stałej równowagi 
Autor Wiadomość

Post Bardzo proszę o pomoc w zadaniu ze stałej równowagi
w temp. 402 K standardowa entalpia i st. entropia reakcji:
2 C3H6--> C2H4 + C4H8
wynoszą: d H standard. = 2,77 kJ/mol i dS st. = -16,5 J/K mol
1. Oblicz stałą równowagi w tej temp.
2. Do reaktora termostatowego w temp. 402 K, gdzie panuje stałe ciśn p = 1000 hPa, wprowadzono 100 mol C3H6. Oblicz, ile etenu będzie w reaktorze, gdy reakcja osiągnie stan równowagi

Pierwszą część umiem, tak myślę. Wyliczam z równania Gibbsa- Helmotza potencjał dG=gH - TdS. Przekształcam równanie dG= -RT ln Kp ze wg. na Kp i otrzymuje: Kp= e do potęgi: dG/-RT. różnica współczynników prod. i substratów = 0 czyli Kp= Kc.

Druga część jest dla mnie bardzo trudna. Ja bym ułożył bilans materiałowy,ale za bardzo nie wiem jak się za to zabrać. No i czy ciśnienie ma coś do tych stężeń. Z tego co ja wiem, to nie. Jednakże proszę Was o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Z góry dziękuję

17 paź 2008, o 21:34
Nauczyciel

Post Re: Bardzo proszę o pomoc w zadaniu ze stałej równowagi
chemikian napisał(a):
w temp. 402 K standardowa entalpia i st. entropia reakcji:
2 C3H6--> C2H4 + C4H8
wynoszą: d H standard. = 2,77 kJ/mol i dS st. = -16,5 J/K mol
1. Oblicz stałą równowagi w tej temp.
2. Do reaktora termostatowego w temp. 402 K, gdzie panuje stałe ciśn p = 1000 hPa, wprowadzono 100 mol C3H6. Oblicz, ile etenu będzie w reaktorze, gdy reakcja osiągnie stan równowagi

Pierwszą część umiem, tak myślę. Wyliczam z równania Gibbsa- Helmotza potencjał dG=gH - TdS. Przekształcam równanie dG= -RT ln Kp ze wg. na Kp i otrzymuje: Kp= e do potęgi: dG/-RT. różnica współczynników prod. i substratów = 0 czyli Kp= Kc.

Druga część jest dla mnie bardzo trudna. Ja bym ułożył bilans materiałowy,ale za bardzo nie wiem jak się za to zabrać. No i czy ciśnienie ma coś do tych stężeń. Z tego co ja wiem, to nie. Jednakże proszę Was o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Z góry dziękuję

Nie jest to bardzo trudne zadanie, chociaż po uczestniku Olimpiady Chemicznej oczekiwałbym czegoś innego, myślisz, że ktoś Ci pomoże? A z resztą, na I etapie już nie będzie pomocy ;)

Jak nie wiesz, jak wpływa, to brak ci podstawowych wiadomości o równowagach, poczytaj i odpowiedz sobie sam ;)

17 paź 2008, o 21:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]