Autor |
Wiadomość |
aniluayp
|
Doświadczenie
1. Zaprojektuj doświadczenie aby pokazać nienasycony charakter kwasu oleinowego.
Odp.
Wykonanie: Do probówki z kwasem oleinowym dodajemy roztwór bromu w CCL4 i mieszany/ wstrząsamy probówką.
Obserwacje: Po zamieszaniu/ wstrząśnięciu zawartością probówki obserwujemy zanikanie barwy bromu.
Wniosek: Kwas oleinowy jest kwasem nienasyconym.
2. Zaprojektuj doświadczenie pozwalające na odróżnienie kwasu nasyconego od nienasyconego.
Odp.
Wykonanie: Do dwóch probówek z kwasem dodajemy roztwór bromu w CCl4 i mieszany/wstrząsamy zawartością probówek.
Obserwacje: Za zamieszaniu/wstrząśnięciu zawartością probówek:
w 1 - obserwujemy zanikanie barwy bromu
w 2 - obserwujemy, że barwa bromu nie zanika
Wnioski: w 1 próbówce znajduje się kwas nienasycony, a w 2 probówce jest kwas nasycony.
Dobrze tak jest?
Pierwszego jestem prawie pewna, drugie robiłam na podstawie pierwszego.
Mogę jakoś inaczej jeszcze wykazać czy dane kwasy są nasycone czy nienasycone?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
|
4 sty 2009, o 13:58 |
|
|
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
|
Wygląda OK. W nienasyconym związku dojdzie do addycji bromu do wiązania podwójnego.
Można też zakwaszonym (H2SO4) r-rem KMnO4 - następuje odbarwienie r-ru, a w miejscu wiązania podwójnego następuje rozszczepienie cząsteczki nienasyconej (powstają związki karbonylowe).
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
|
4 sty 2009, o 14:39 |
|
|
DJ Maciekk
|
@chemik10
Oby ten r-r KMnO4 musi być zakwaszony?
Wiem, że NowaEra często kłamie, ale z tego, co wyczytałem to wystarczy sam r-r bez H2SO4...
|
4 sty 2009, o 15:41 |
|
|
DJ Maciekk
|
Btw. Nie lepsza okazałaby się w pierwszym wypadku woda bromowa niż r-r w CCl4. Ja bym tego potwora unikał ze względu na jego właściwości...
|
4 sty 2009, o 15:46 |
|
|
chemik10
Nauczyciel
|
Wg mojego podręcznika do chemii można użyć wody bromowej, ale ja od pewnego czasu przestałem mu ufać
Może i nie potrzeba kwasu do zajścia samej reakcji, jednak bez kwasu wydzieli nam się brzydki MnO2 ;P
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
|
4 sty 2009, o 16:02 |
|
|
melon
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 12:55 Posty: 524 Lokalizacja: z daleka
|
Nie ma sensu tego zakwaszać, bo wtedy reakcja zajdzie też np. z alkoholami. A nam chodzi o wiązanie C=C. Przy syntezie dioli wicynalnych nawet lekko alkalizujemy r-r żeby się nam diol nie utleniał dalej.
Lepszy jest r-r Br2 w CCl4 gdyż reakcja zachodzi szybciej niż z wodą bromową. Kwas oleinowy rozpuszcza się w CCl4 i występuje w tej samej fazie co brom.
_________________ To nowa era robi ci z mózgu szlam,
Za swoje ruchy ty odpowiadasz sam
|
4 sty 2009, o 17:59 |
|
|
chemik10
Nauczyciel
|
Ale po co uwzględniać alkohole, skoro mamy do czynienia tylko z grupą karboksylową, podwójnym wiązaniem?
|
4 sty 2009, o 18:05 |
|
|
melon
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 12:55 Posty: 524 Lokalizacja: z daleka
|
No tak. Ja wziąłem pod uwagę ogólną analizę.
Ale kwasu i tak nie trzeba. Zawsze jedna butelka do przyniesienia mniej
_________________ To nowa era robi ci z mózgu szlam,
Za swoje ruchy ty odpowiadasz sam
|
4 sty 2009, o 20:31 |
|
|