Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
mieszanie roztworów (z objętością) 
Autor Wiadomość

Post mieszanie roztworów (z objętością)
Cześć
Dostaliśmy na ferie rozdział z Galusa do rozwiązania, szło dobrze aż do mieszania r-rów. Tu się zaciąłem, więc proszę o wytłumaczenie jak to robić, dlaczego i co ten człowiek ode mnie chce.

przykładowe zadania:
Ile ml 30 % r-r KOH należy odmierzyć w celu przygotowania 10l 2% r-r?
d30%r-r = 1,2879 g/ml
d2% r-r = 1,0165 g/ml

Należy przygotować 2l 10% kwasu ortofosforowego. Ile ml stężonego 85% roztworu tego kwasu należy użyć?
d10% = 1,0532 g/ml
d85% = 1,689 g/ml

będę bardzo wdzięczny za pomoc :)

ps. takie małe zadanie trochę nie do tematu, ale proszę tylko powiedzieć czy da się je zrobić:
Ile gramów tiosiarczanu sodu Na2S2O3 * 5H2O należy odważyć w celu przygotowania roztworu o stężeniu 0,1 mol/l
Nic nie zgubiłem, żywcem przepisane z Galusa...

29 sty 2009, o 12:03
Nauczyciel

Zaczynając od końca... M = 248 g/mol (pięciowodny) zatem 24,8g.

W zadaniu pierwszym otrzymałem taką zależność:

m(30%) / mw = 1/14 (z krzyża andreasa)
oraz m(2%) = mw + m(30%)

ponieważ m = V*d podstawiam i po przekształceniach otrzymuję

V(30%) = V(2%)*d(2%) / d(30%)*15

W drugim na drodze analogicznego rozumowania otrzymujemy V(85%) = 2*V(10%)*d(10%) / 17*d(85%)

29 sty 2009, o 12:35

Dzięki chemik10, wyjaśniło mi się co nieco...

a co do tego dodatkowego zadania...
czy nie powinno się przeliczać stężenia wg soli bezwodnej a hydrat dopiero "ważyć"?
Wg autora odpowiedzią jest 124,1 g co odpowiadało by stężeniu 0,1 mol/dm3 przy V=0,5 dm3 - stężenie liczyłem z bezwodnej a masę hydratu... Oczywiście może to być kolejny błąd w odp.(a tych przecież często i gęsto w Galusie) Chyba, ze coś innego? A w ogóle czemu przyjąłeś V =1dm3?

29 sty 2009, o 13:16
@MODERATOR

należy odważyć 24,82 g Na2S2O3*5H2O aby przygotowac 1 litr 0,1 molowego tiosiarczanu sodu

czemu dla jednego litra ? bo dla stezen molowych zawsze jako podstawe oblicza sie wszytko dla jednego litra (wg. definici) a dopiero pozniej sie przelicza dalej

i odpowiedz 24,82g byla by poprawna, ale tylko na papierze

jesli natomiast chcialbys to zrobic w lab to odwazyl bys 25g (niestety tiosiarczan moze sie roznic zawartoscia wody krystalicznej w probce nizeli wynikalo by to ze wzoru), do tego dodał byś 0,1 g Na2CO3 (zwiekszenie pH powoduje spowolnienie rozpadku tiosiarczanu z wydzieleniem siarki) oraz 0,5 ml chloroformu (antyspetyczne dzialanie, spowoduje zachamowanie rozwoju bakterii, ktore tez moga powodowac wydzielenie sie siarki)
a pozniej mianuje sie to na: jod, jodan potasu, bromian potasu, dwuchromian potasu, zelazocyjanek potasu, miedź

29 sty 2009, o 18:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]