Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Estry/kwasy 
Autor Wiadomość

Post Estry/kwasy
witam, mam problem z 4 zadaniami, prosze o pomoc:

1. Estry kwasów monokarboksylowych i alkoholi monohydroksylowych o długich prostych łańcuchach węglowych, noszą nazwę wosków. Próbkę jednego z estrów wchodzących w skład wosku pszczelego, o masie 4,36g, poddano hydrolizie w roztworze zasady potasowej i otrzymano 2,45g soli i 2,19g alkoholu. Ustal masę cząsteczkową tego estru oraz kwasu i alkoholu, z których powstał.

2. W celu ustalenia składu mieszaniny kwasów mrówkowego i butanowego zobojętniono jej próbkę o masie 1.94g za pomocą 30 cm3 roztworu KOH o stężeniu 1mol/ dm3. Oblicz skład tej mieszaniny w procentach masowych.

3. W wyniku hydrolizy kwasowej estru otrzymano kwas o masie molowej 74g/mol. Gdyby alkohol powstały podczas hydrolizy utlenić do kwasu to otrzymalibyśmy kwas, który pod wpływem stężonego H2SO4 rozkłada się z wydzieleniem tlenku węgla(II).
Ustal wzór kwasu karboksylowego oraz nazwę systematyczną alkoholu. Podaj krótko swój tok rozumowania, który pozwolił ci zidentyfikować alkohol. Jaką rolę pełnił w tej reakcji kwas siarkowy(VI) ?

4. Zmieszano 180g kwasu octowego i 230g etanolu. W stanie równowagi trzymano 220g estru. Zapisz równanie reakcji estryfikacji i oblicz, jaka liczba moli etanolu zawarta była w mieszaninie równowagowej oraz ile wynosi stała równowagi tej reakcji.

6 kwi 2009, o 19:28

Zrobiłem zadanie czwarte. Wydaje mi się, ze dobrze, bo ładne liczby wychodzą. Wrzuciłem do pliku, który mozesz pobrać z tąd:
http://www.wrzucaj.com/586608

9 kwi 2009, o 12:29

Jedynym kwasem ulegającym lizie z wydzieleniem CO pod wpływem H2SO4 będzie kw. Mrówkowy o masie molowej 46g/mol
w procesie estryfikacji odszczepia się od niego grupa -OH (z grupy karboxylowej) o masie 17g/mol
46g/mol – 17g/mol = 29g/mol – i mamy połowę estru, czyli H-CO- (kw. Metanowy, bez grupy -OH)

74g/mol – 29g/mol = 45g/mol
Od tej wartości należy odjąć masę grupy: -O-CH2 o masie 30g/mol – czyli ostatniego węgla w alkoholu wraz z pobocznymi atomami i jeden atom wodoru (obecny na końcu łańcucha), gdyż wychodzimy z założenia, że alkohol powstał z węglowodoru nasyconego.

45g/mol – 1g/mol – 30g/mol= 14g/mol

zrobiliśmy tak, by ustalić masę jedynie grup -CH2- zawartych w alkoholu (pomijając tą połączona z grupa hydroxylową)

masa grupy -CH2- = 12g/mol + 2 g/mol = 14g/mol

14g/mol / 14g/mol = 1 ==> że mamy tylko jedna taką grupę, więc alkohol będzie zbudowany z grupy -O-CH2-, -CH2- , wodoru od wody z procesu hydrolizy i wodoru na końcu łańcucha, czyli HO-CH2-CH3 – jest to alkohol etylowy.

Kwas siarkowy (VI) jest katalizatorem, gdyż nie jest reagentem (występuje w takiej samej ilości zarówno przed, jak i po reakcji)

Trochę sie rozpisałem, ze to, by łatwiej było moje rozkminy zrozumieć, jesli są zrozmiałem ;)

9 kwi 2009, o 12:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]