Albo jeszcze trzecie zadanko zrobię
Jedynym kwasem ulegającym lizie z wydzieleniem CO pod wpływem H2SO4 będzie kw. Mrówkowy o masie molowej 46g/mol
w procesie estryfikacji odszczepia się od niego grupa -OH (z grupy karboxylowej) o masie 17g/mol
46g/mol – 17g/mol = 29g/mol – i mamy połowę estru, czyli H-CO- (kw. Metanowy, bez grupy -OH)
74g/mol – 29g/mol = 45g/mol
Od tej wartości należy odjąć masę grupy: -O-CH2 o masie 30g/mol – czyli ostatniego węgla w alkoholu wraz z pobocznymi atomami i jeden atom wodoru (obecny na końcu łańcucha), gdyż wychodzimy z założenia, że alkohol powstał z węglowodoru nasyconego.
45g/mol – 1g/mol – 30g/mol= 14g/mol
zrobiliśmy tak, by ustalić masę jedynie grup -CH2- zawartych w alkoholu (pomijając tą połączona z grupa hydroxylową)
masa grupy -CH2- = 12g/mol + 2 g/mol = 14g/mol
14g/mol / 14g/mol = 1 ==> że mamy tylko jedna taką grupę, więc alkohol będzie zbudowany z grupy -O-CH2-, -CH2- , wodoru od wody z procesu hydrolizy i wodoru na końcu łańcucha, czyli HO-CH2-CH3 – jest to alkohol etylowy.
Kwas siarkowy (VI) jest katalizatorem, gdyż nie jest reagentem (występuje w takiej samej ilości zarówno przed, jak i po reakcji)
Trochę sie rozpisałem, ze to, by łatwiej było moje rozkminy zrozumieć, jesli są zrozmiałem