Mam ogromną prosbe.Mam reakcje związku karbonylowego aldehydu z semikarbazydem. Podczas reakcji dodałem 1cm3 aldehydu, 3cm3 etanolu, 3cm3 wody, 1g chlorowodorku semikarbazydu, 1,5g bezwodnego octanu sodu. JAKĄ ROLĘ PEŁNI OCTAN SODU? BARDZO PROSZĘ O POMOC. DZIĘKUJE
Prosze jeszcze o opinie, czy dobrze myśle że kofeina nie może tworzyc N- glikozydu. Dziękiuje
16 maja 2009, o 10:56
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Strzelam, że octan sodu pełni rolę bufora. W reakcji chlorowodorku semikarbazydu ze zw. karbonylowym powstaje HCl, który zakwasza środowisko i , jako że to proces równowagowy, nie dopuszcza do ilościowego przejścia związku karbonylowego w semikarbazon. CH3COO- będą wiązały protony i zapewniały mały spadek pH podczas reakcji.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości