Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
standardowa entalpia reakcji 
Autor Wiadomość

Post standardowa entalpia reakcji
proszę o pomoc w zadaniu:

Oblicz standardową entalpię reakcji:

C2H4(g) + H20(c) -> C2H5OH(c)

na podstawie średnich energii wiązań:
C-H=415 kJ/mol
C=C=612 kJ/mol
O-H=465 kJ/mol
C-O=360 kJ/mol
oraz standardowych entalpii parowania:
H°par.H2O=44,02 kJ/mol
H°par.alkohol=43,5 kJ/mol

W odp. jest -46 kJ/ mol etenu

11 lip 2009, o 03:09

z Tych danych nie da sie tego wyliczyc brakuje Ci podanej Energi wiazania C-C czyli wiazania pojedynczego ktore wystepuje w produkcie gdyz etanol jest nasycony.

14 sie 2009, o 17:15
*

C-C - 348 kJ/mol

14 sie 2009, o 20:44

Wiec zadanie jest banalnie proste Energia wiazan jest to ilosc energi(np. ciepla) ktora trzeba dostarczyc na JEDEN MOL wiazania danego Typu aby je rozerwac / Badz jest to energia wyzwalana do otoczenia przy tworzeniu nowego wiazania

Teraz aby wyliczyc to zadanie wystarczy policzyc roznice energi wiazan pomiedzy lewa a prawa strona

lewa:

C2H4(g) + H20(c) -> C2H5OH(c)
4x H-C =4x415=1660kJ/mol
1xC=C =612 kJ/mol
druga czasteczka
2xH-O =2x465=930kJ/mol

Sumujemy To:)
lewa=1660+612+930=3202kJ/mol

teraz prawa robimy to samo

5xH-C =5x415=2075kJ/mol
1xC-C =348 kJ/mol
1xC-O =360kJ/mol
1xH-O =465kJ/mol

suma Prawa=2075+348+360+465=3248kJ/mol

teraz liczymy roznice czyli energia ktora sie wydziela(znak ujemny) badz jest pochlaniana w czasie reakcji (znak dodatni)

lewa-prawa=entalpia

dE=3202-3248=-46kJ/mol
to znaczy ze jeden mol etenu reagujac z jednym molem wody wydziela do otoczenia 46kJ energi

gdyby wynik byl dodatni byla by to reakcja endoenergetyczna i energia byla by pochlaniana

mam nadzieje ze pomoglem:)

14 sie 2009, o 21:55
Nauczyciel

dH = energia wiązań "zrywanych" - energia wiązań "tworzonych"

"Rozrywamy" C=C (612kJ/mol) oraz O-H (465kJ/mol).
"Tworzymy" C-C (348kJ/mol), C-H (415kJ/mol) oraz C-O (360kJ/mol).

dH = 612+465-348-415-360 = -46kJ/mol

Tylko chwila ;) nie uwzględniliśmy ani odparowania wody, ani skroplenia etanolu.

Zatem ostateczny wynik dH = -46 + 44,0 - 43.5 (właściwie powinno się przybliżyć do 44) = -45,5kJ/mol, w przybliżeniu dalej -46kJ/mol.

Mimo, że wynik był różny o de facto 0.5 kJ/mol i właściwie nie powinno się do obliczeń brać wartości wyliczonych z różną dokładnością, to sama czynność policzenia też może być punktowana.

14 sie 2009, o 22:34

Wiesz dla mnie to takze oczywiste ale jak komus tlumaczysz to chyba lepiej dokladnie po koleji o co chodzi:)
przynajmniej zawsze tak twierdzilem :)
w tym zadaniu oczywiste jest ze peka wiazanie podwojne a na jego miejsce jest przylanczany wodor i grupa hydroksylowa:)

14 sie 2009, o 22:55
Nauczyciel

Wiesz dla mnie to takze oczywiste ale jak komus tlumaczysz to chyba lepiej dokladnie po koleji o co chodzi:)
przynajmniej zawsze tak twierdzilem :)
w tym zadaniu oczywiste jest ze peka wiazanie podwojne a na jego miejsce jest przylanczany wodor i grupa hydroksylowa:)

A ja uznałem, że lepiej pokazać, że najlepiej patrzeć tylko na to, co się zmienia (tu wiązania). Tak jak stopnie utlenienia w redoksie. Pozatym, właśnie to jest uproszczenie.

Nie napisałeś nic o przejściach fazowych, więc i tak bym tego posta wysłał. Dla wyjaśnienia dodam (autorowi tematu), że należy uwzględnić odparowanie wody i skroplenie etanolu, gdyż cząsteczkową wodę uzyskamy po zerwaniu sieci wiązań wodorowych, otrzymamy w ten sposób "swobodny" etanol, który jako ciecz również posiada wiązania wodorowe i inne oddziaływania.

14 sie 2009, o 23:07

14 sie 2009, o 23:41

Sory za głupie pytania ale nie mieliśmy czegoś takiego jeszcze i jedna rzecz mnie zastanawia... Jeżeli energia wiązań substratów (lewa strona) jest mniejsza od energii wiązań produktów(prawa strona) to czemu energia się wydziela? Chyba powinna zostać dostarczona ?? A co do wyzwalania energii podczas tworzenia wiązania to chyba nie zawsze tak jest bo np. do wytworzenia wiazania w ATP trzeba dostaryczyć energii?

15 sie 2009, o 11:48
Nauczyciel

Im wyższa energia cząsteczki, tym jest ona mniej stabilna. Jeśli z cząsteczek o wyższej energii, na drodze reakcji chemicznej powstają te o niższej (stabilniejsze), układ oddaje energię, traci ją. Stąd dH '<' 0 dla egzoenergetycznych reakcji i dH '>' 0 dla reakcji endoenergetycznych (układ zyskuje energię).

Zauważ, że energię utworzonych wiązań odejmujemy, a energię rozrywanych dodajemy. Rozerwanie wiązania wymaga dostarczenia energii do układu, układ zyskuje energię. Utworzenie wiązania powoduje wyzwolenie energii. Licząc dH robimy bilans energetyczny i gdy nam wychodzi, że oddana, na skutek tworzenia wiązań, energia przeważa energię pochłoniętą na rozerwanie innych wiązań, mamy do czynienia z wydzieleniem energii na zewnątrz, stratą energii układu (dH<0).

No jasne, że nie wszystkie reakcje przebiegają z wydzieleniem energii, tak jak tworzenie ATP z ADP, które jest endoenergetyczne.

15 sie 2009, o 14:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]