Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
stechiometria, bioreaktory 
Autor Wiadomość

Post stechiometria, bioreaktory
Witam dostałam troche nietypowe zadanie jak dla mnie dotyczy stechiometrii bioreaktorów, nie bardzo moge sobie z nim poradzic, wiec bede bardzo wdzieczna za pomoc. Tresc zadania jest nastepujaca:

Ester etylowy kwasu propinowego produkowany jest w reaktorze przepływowym zgodnie z rownaniem:
C2H5COOH+EtOH=C2H5COOEt+H2O
Do reaktora podawany jest kwas propinowy z szybkoscia 20kmol/h, etanol 21kmol/h oraz 100% kwas siarkowy w ilosci 0,15kmol/h jako katalizator, ktory nie zuzywa sie podczas reakcji. Stopien przemiany w odniesieniu do kwasu propinowego wynosi 0,75. Oblicz skład mieszaniny przed i po reakcji w ułamkach masowych.

Z gory dzieki za pomoc
pozdrawiam

12 paź 2009, o 22:35
Nauczyciel

Ułamek masowy, to jak dla mnie masa danego składnika przez sumę mas wszystkich składników.
Czyli:
Xi = mi / M
Gdzie M = m1 + m2 + m3 + ... + mn

Stopień przemiany to nic innego, jak ilość przereagowanego substratu do całkowitej jego ilości na początku.

Oznaczenia:
m1,m2,m3,m4,m5 - masy odpowiednio etanolu, kwasu propanowego, H2SO4, H2O i estru
v1,v2,v3 - szybkości przepływu etanolu, kwasu propanowego, H2SO4
M1,M2,M3,M4,M5 - masy molowe, jak wyżej
X1,X2,X3,X4, X5 - ułamki molowe

t - jakiś czas, jednostka czasu, jak widać niżej, skraca się, a dodajemy ją po to, by zaznaczyć, od czego zależy masa. A że bierzemy stałe t, stosunek mas nie zależy od t, a to nam jest właśnie potrzebne ;)

Przed mamy:
m1 = v1*t*M1
m2 = v2*t*M2
m3 = v3*t*M3

X1 = v1*M1 / (v1*M1 + v2*M2 + v3*M3)
X2,X3 analogicznie

Po mamy:

m1 = (v1 - 0.75v2)*M1*t /bo substraty reagują 1mol:1mol/
m2 = 0.25v2*M2*t /skoro przereagowało 0.75, to zostało 0.25/
m3 = v3*t*M3 /pozostaje niezmieniony/
m4 = 0.75v2*M4*t /produkt reakcji - 1 mol do 1-go mola zużytego substratu/
m5 = 0.75v2*M5*t /-||-/

X1 itd. jak wyżej ;)

Wartości liczbowe podstaw i policz. Tylko nie pogub się w jednostkach. Najlepiej zamień wsio na SI. Zrobiłem na symbolach, bo strasznie dużo byłoby tego liczenia, a policzyć każdy potrafi sam ;)

13 paź 2009, o 19:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]