Dołączył(a): 26 maja 2009, o 19:14 Posty: 27 Lokalizacja: Lublin
Propan butan - proporcje
Miałem ostatnio ćwiczenie na laboratoriach "Wyznaczanie masy cząsteczkowej gazu". Gaz był nieznany, ale jak z kolby gaz wypuszczałem pod dygestorium, to ręką przywiodłem pary i sprawdziłem zapach - propan-butan. Zapach był ostrzejszy niż np. z butli LPG, ale wiedziałem, że to ten gaz.
Ale w ćwiczeniu mieliśmy podać też i masę cząsteczkową, więc przeszliśmy do obliczeń. Z obliczeń nic nie wynikało. Pasował ksenon, ale gdzież laboratorium miałoby ksenon na stanie to po 1), a po 2) ksenon nie ma ostrego zapachu... Sprawozdania nie musieliśmy oddawać tamtego dnia, tylko za tydzień, ale żeby w ogóle przejść do następnego ćwiczenia (które podobnie załatwiliśmy), a potem wyjść z pracowni , musieliśmy podać nazwę gazu. Stwierdziłem, że w tym momencie tracimy czas i pójdziemy podać "propan butan". Zgadzało się oczywiście, ale z masy cząsteczkowej nijak to nie wynikało.
W jakich proporcjach są propan i butan w laboratoriach?
2. ćwiczeniem było wyznaczenie masy molowej nieznanego metalu i podanie jego nazwy. Już wskazania aparatu do oznaczania masy molowej metalu były dziwne (wydzieliło się tylko 23,8 cm3 H2) i obliczenia wskazywały przez to na wolfram. Myślałem, że wkładam do kolby glin (wyglądał jak folia aluminiowa), a potem po przechyleniu do roztw. HCl. Było podane, że metal jest dwuwartościowy (więc glin odpadł i jaka jest masa próbki. No to tak samo załatwiliśmy sprawę, podając, że to cynk, bo wolfram by się tak szybko nie roztworzył w HCl...
Sprawozdania będziemy musieli oczywiście napisać "od tyłu", jeśli chodzi o obliczenia, żeby się wszystko zgadzało. Ale do tego potrzebuje znać proporcje, w jakich występuje propan i butan w tej mieszaninie gazów. Pomocy!
17 lis 2009, o 16:34
Akryl
Dołączył(a): 8 gru 2006, o 18:27 Posty: 211 Lokalizacja: Szczecinek
Co do LPG-nie jestem pewien ale chyba nie jest określone w zadnych normach,jaki ma być skład tej cieczy.Gdzies kiedys tak jak bym czytalze wystepuje w proporcji 40\60 lub 30\70 propan\butan ale glowy nie nastawiam.
17 lis 2009, o 17:14
tripleffect
Dołączył(a): 26 maja 2009, o 19:14 Posty: 27 Lokalizacja: Lublin
Czyli 52,4 - 53,8 g/mol. Musiałbym, cofając się do samego początku nieźle skłamać, co do masy kolby, ale lepiej chyba wyliczyć, ile dla takiej wartości LPG powinno być na początku ćwiczenia powietrza w zamkniętej kolbie (była otwarta, pewnie stąd pomyłka w obliczeniach...). W sumie mógłbym też przyjąć i 1:1, wielkiej różnicy nie ma, a w takich warunkach, to po czym miałbym dojść... Ech, zdenerwowany jestem tym trochę, bo inne grupy miały po prostu metan albo nawet tlen, a nie mieszaninę gazów.
W ćw. na wyznaczenie masy molowej metalu wyliczyłem już odpowiednie wartości(67,28), żeby z błędem wypadało na cynk (ewentualnie gal, ale trójwartościowy). Tylko na końcu jest fajny wzór i masa molowa wychodzi w g/dm3.
Widział ktoś taki wzór: M = (m * 0,5 * n * 22,4 dm3) / (V0 * dm3)? Od razu widać, że wyjdzie g * dm3 / (dm3)2, a po skróceniu g/dm3... Rozumiem, że z aparatem mogło być coś przez poprzednią grupę, ale wzór już mam na kartce... Mam sobie przerobić dm3 z mianownika na mol? Przecież takie sprawozdanie nie przejdzie, a nie chodzi tutaj o gęstość metalu.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 24 gości