1. Napisać równania reakcji Mg i Zn z HNO3
Mg + 2HNO3 --> Mg(NO3)2 + H2
Zn + 2HNO3 --> Zn(NO3)2 + H2
2. Obliczyć ile moli HNO3 potrzeba do roztworzenia 1g Zn (n'Zn), a ile do 1g Mg (n'Mg).
3. Przeliczyć objętość*stężenie (z treści zadania) na ilość moli kwasu (n) zużytego do roztworzenia badanej próbki.
4. Napisać sobie równanie na ilość zużytego kwasu:
(oznaczenia: %Zn - zawartość procentowa Zn w próbce %Zn=0,282 z treści zadania*; mp - masa próbki, wartość poszukiwana)
n = n'Zn*%Zn*mp + n'Mg*(1-%Zn)*mp
Po uporządkowaniu:
n= (n'Zn*%Zn + n'Mg - n'Mg*%Zn)*mp
Dzieląc teraz przez nawias otrzymamy wyrażenie na mp:
mp= n/(n'Zn*%Zn + n'Mg - n'Mg*%Zn)
Znając masę próbki możemy policzyć masę cynku w niej zawartą:
mZn=%Zn*mp
ad*) można oczywiści przyjąć %Zn=28,2% ale później trzeba w kilku miejscach dzielić przez 100%, więc lepiej sobie uprościć...
28 gru 2009, o 17:30
Orbitna
Dołączył(a): 13 lip 2009, o 17:32 Posty: 22 Lokalizacja: że znowu!
Dzięki, mam jeszcze jedno pytanie, czy pierwsza rekcja nie powinna przebiegać tak :
Zn + 4HNO3 ? Zn(NO3)2 + 2NO2 + 2H2O ?
28 gru 2009, o 17:41
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Potencjał Zn/Zn2+ jest ujemny* przecież więc jakże to tak ?
ad*) Zerknij na szereg napięciowy metali - wszystko co jest przed wodorem ( potencjał Red/Ox mniejszy od 0V): Li, Na, Zn - będzie wypierało wodór z kwasu, czyli reagowało tak jak ja to napisałem, zaś wszystko co jest za wodorem (potencjał Red/Ox większy od 0V): Cu, Ag, Au będzie reagowało zgodnie z Twoją wersją (nie wypiera wodoru z kwasów, lecz jest najpierw utleniane przez kwas a następnie tworzy się sól)
//edit: widzę że środek posta mi wcięło, poprawione
Ostatnio edytowano 28 gru 2009, o 19:17 przez o.r.s., łącznie edytowano 3 razy
28 gru 2009, o 17:52
Orbitna
Dzięki jeszcze raz, wyszło mi 4,988567 i jest to poprawny wynik
28 gru 2009, o 18:14
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
o.r.s. nie zwalaj wszystko na ujemny potencjał cynku, bo de facto Orbitna miała sporo racji - wynik zależy od warunków. W zadaniu narzucono reakcję, w której utleniaczem jest H+, ale przecież NO3(-) jest utleniaczem silniejszym i te reakcje, w zależności od stężenia kwasu, bedą konkurować w przypadku obydwu metali: Mg i Zn - w bardziej stężonym HNO3 i tak wszystko poleci w tlenki azotu, niezależnie od tego, czy wrzucimy Zn, czy Ag (tu stężony 65%) - w środowisku zasadowym NO3(-) poleci znowuż w amoniak.
Tego typu zadań powinni wg mnie zabronić, gdyż są niejednoznaczne - bezpieczniej by było, gdyby autorzy zadania użyli HCl lub H2SO4.
I Orbitna, skoro już napisałem, podany przez Ciebie wynik może i jest poprawny liczbowo, ale, hmm, nie ma uzasadnienia w podawaniu tylu liczb po przecinku. Nie jestem w tej dziedzinie ekspertem (jeśli chodzi o zasady zaokrąglania), ale bezpiecznie można w tym wypadku podać do 2, ewentualnie 3 miejsc, pozostałe można traktować jako przekłamanie i równie dobrze mogłoby ich nie być.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
28 gru 2009, o 19:13
o.r.s.
Zasłużony dla forum
chemik10 napisał(a):
o.r.s. nie zwalaj wszystko na ujemny potencjał cynku, bo de facto Orbitna miała sporo racji - wynik zależy od warunków. W zadaniu narzucono reakcję, w której utleniaczem jest H+, ale przecież NO3(-) jest utleniaczem silniejszym i te reakcje, w zależności od stężenia kwasu, bedą konkurować w przypadku obydwu metali
Nawet przy 100% HNO3 utlenianie w temp pokojowej będzie pomijalne - wszystko rozbija się tu właśnie o ten potencjał ( inna sprawa nawet przy temp ~90 stopni będzie ). Jeśli z kolei weźmiemy sobie jakiś metal bliżej wodoru - chociażby ołów {Pb/Pb2+ E= -0,13V} to i w pokojowej temp, na 65% HNO3 udział utleniania będzie znaczny... Potencjał standardowy dla układu NO2/NO3(-) wynosi -0,79V { NO2 + H2O => NO3(-) +2H(+) + e- } Oczywiście gdybyśmy debatowali nad rzeczywistym przebiegiem reakcji, a nie rozwiązywali zadanie na poziomie gimnazjum/LO, koniecznie należałoby o tym pamiętać ;P
chemik10 napisał(a):
Nie jestem w tej dziedzinie ekspertem (jeśli chodzi o zasady zaokrąglania), ale bezpiecznie można w tym wypadku podać do 2, ewentualnie 3 miejsc, pozostałe można traktować jako przekłamanie i równie dobrze mogłoby ich nie być.
Tutaj zaś się w pełni zgadzam - nawet podanie wyniku w postaci 4,99 jest na granicy poprawności - podawanie dalszych cyfr po przecinku oznacza że otrzymaliśmy wynik z wynikającą z tego dokładnością (tzn 4,99000 oznacza iż uzyskaliśmy wartość niepewności pomiarowej poniżej jednej stutysięcznej)
28 gru 2009, o 19:34
chemik10
Nauczyciel
Jakoś mi się to nie widzi o.r.s. - to już nawet nie teoria, ale praktyka za tym przemawia. Wrzucenie metali takich jak cynk, czy magnez do 65% HNO3 powodowało wystąpienie obfitych kłębów NO2, również w przypadku sodu, chociaż tu była raczej mała chmurka. Minczewski i Marczenko piszą, że podczas roztwarzania cynku w HNO3 powstają różne produkty, w zależności od stężenia - od NH3, przez N2O do NO, zatem ta reakcja nie jest marginalna, a nawet potrafi być przeważająca.
Cytuj:
Oczywiście gdybyśmy debatowali nad rzeczywistym przebiegiem reakcji, a nie rozwiązywali zadanie na poziomie gimnazjum/LO, koniecznie należałoby o tym pamiętać ;P
I właśnie dlatego uważam, że takie ćwiczenia powinny być zakazane. Wszystkie nieżyciowe zadania, w których są wątpliwości, powinny być uzupełnione w założenia. Np. tutaj: "przyjmij, że w reakcji wydziela się tylko wodór".
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
28 gru 2009, o 21:41
o.r.s.
Zasłużony dla forum
chemik10 napisał(a):
to już nawet nie teoria, ale praktyka za tym przemawia. Wrzucenie metali takich jak cynk, czy magnez do 65% HNO3 powodowało wystąpienie obfitych kłębów NO2, również w przypadku sodu, chociaż tu była raczej mała chmurka.
Jest tak, ale zastanówmy się nad następującym problemem:
Prowadzimy sobie nitrowanie. Spokojnie, kontrolujemy reakcję, utrzymujemy stałą, niską temperaturę. Mamy dużo wydzielających się NOx ? Nie. Pozwólmy jednak naszej mieszaninie zagrzać się np o pięć stopni... Efekt ? Komin NOx.
Wróćmy jednak do naszych metali w HNO3. Podczas naszego roztwarzania wydziela się ciepło - jeśli metal wprowadzamy porcjami, mieszamy i ogólnie nie dopuszczamy do lokalnego przegrzania, nie zobaczymy zbytnio NOx. Jeśli zaś sypniemy pyłu o dużej powierzchni kontaktu, reakcja pójdzie szybko, wydzieli się sporo ciepła i nagle, w temperaturze lokalnie o, powiedzmy, 10 stopni wyższej rozkręci nam się pewna, marginalna wcześniej, reakcja
Wnioski ? Temperatura jest tutaj dość istotnym czynnikiem, stąd parę postów wyżej:
o.r.s. napisał(a):
( inna sprawa nawet przy temp ~90 stopni będzie )
Wystarczyło nawet napisać 40 stopni.
Cytuj:
I właśnie dlatego uważam, że takie ćwiczenia powinny być zakazane. Wszystkie nieżyciowe zadania, w których są wątpliwości, powinny być uzupełnione w założenia. Np. tutaj: "przyjmij, że w reakcji wydziela się tylko wodór".
I znów 100% zgody, niestety autorzy tego typu zadanek zakładają przeważnie że rozwiązujący ma minimum wiedzy i o możliwości zajścia reakcji w inny sposób nie wie i jej nie uwzględni - mówiąc wprost, równanie do najsłabszych.
PS: Tak, wiem która jest godzina.
29 gru 2009, o 02:49
chemik10
Nauczyciel
Skoro produktem reakcji może być NO lub N2O znaczy to, że NO3(-) redukuje cynk lub wodór in statu nascendi z reakcji cynku z HNO3, co nie zmienia faktu, że zachodzi redukcja HNO3 pod wpływem metalu o niskim potencjale i nie wydziela się wodór. Termiczny rozkład HNO3 prowadzi do NO2, więc NO, a już na pewno N2O być nie powinno, jeśli po prostu przegrzejemy nasz kwas.
Cytuj:
10 stopni wyższej rozkręci nam się pewna, marginalna wcześniej, reakcja Wink
No i właśnie o to mi chodziło, że ta reakcja jednak zajdzie, tzn. nie będzie zachodziło konkurencyjne utlenianie tlenu i rozkład HNO3 na NO2 i O2, gdyż mamy w środowisku lepszy reduktor i NO2 będzie pochodzić od reakcji z reduktorem.
Po prostu nie zrozumieliśmy się co do warunków reakcji
A co do takich zadań - w tym roku na etapie wstępnym było coś podobnego - elektroliza - nie podali napięcia, kazali pominąć rozpuszczalność chloru w wodzie, nie kazali założyć, że wydziela się tylko chlor przy elektrolizie r-ru NaCl o nieznanym stężeniu i nie trzymali się wartości, które sami podali w zadaniu.
29 gru 2009, o 10:30
o.r.s.
Zasłużony dla forum
chemik10 napisał(a):
Termiczny rozkład HNO3 prowadzi do NO2, więc NO, a już na pewno N2O być nie powinno, jeśli po prostu przegrzejemy nasz kwas.
Termicznego rozkładu nie sugeruję nawet, chociaż też pójdzie w jakimś tam zakresie, miałem na myśli to że przy wzrastającej temperaturze zmienia się potencjał układów NO2/NO3(-), NO/NO3(-) itp. Co ciekawe te potencjały są do siebie zbliżone (wszystko mieści się w zakresie nieco ponad 0,5V).
Cytuj:
No i właśnie o to mi chodziło, że ta reakcja jednak zajdzie
Zajdzie, a jej udział zależeć będzie od rozkładu temperatur w reaktorze Uff, wyjaśniliśmy to zadanie
Cytuj:
A co do takich zadań - w tym roku na etapie wstępnym było coś podobnego - elektroliza - nie podali napięcia, kazali pominąć rozpuszczalność chloru w wodzie, nie kazali założyć, że wydziela się tylko chlor przy elektrolizie r-ru NaCl o nieznanym stężeniu i nie trzymali się wartości, które sami podali w zadaniu.
Heh, nie pierwszy to raz już jak jakieś nieszczególne zadanie dają - parę lat temu było zadanko z entalpią swobodną (nie pamiętam już dokładnie), gdzie nie do końca było wiadome czy należy dG liczyć w przeliczeniu na mol produktu czy substratu, ale na szczęście takie zadania to rzadkość. Pozdrówka dla czytających tak małą czcionkę
29 gru 2009, o 12:11
Orbitna
chemik10 napisał(a):
I Orbitna, skoro już napisałem, podany przez Ciebie wynik może i jest poprawny liczbowo, ale, hmm, nie ma uzasadnienia w podawaniu tylu liczb po przecinku. Nie jestem w tej dziedzinie ekspertem (jeśli chodzi o zasady zaokrąglania), ale bezpiecznie można w tym wypadku podać do 2, ewentualnie 3 miejsc, pozostałe można traktować jako przekłamanie i równie dobrze mogłoby ich nie być.
Ok, po prostu w zadaniu było podkreślone, że wynik ma być podany do minimum czterech miejsc po przecinku...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości