Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Ułamek molowy, a cisnienie osmotyczne 
Autor Wiadomość

Post Ułamek molowy, a cisnienie osmotyczne
Który z roztworów wodnych i dlaczego ma najwyższe cisnienie osmotyczne. Wyjaśnić z punktu widzenia ułamka molowego wody w tych roztworach: (m - stężenie molalne)
0,1m NaCl, 0,1m MgCl<sub>2</sub>, 0,1 m C<sub>6</sub>H<sub>12</sub>O<sub>6</sub>, 0,1m C<sub>12</sub>H<sub>22</sub>O<sub>11</sub>
Wydaje mi się, że chlorek magnezu, ale dlaczego, to nie mam pojęcia, przychodzi mi tylko do głowy, że ma najwięcej jonów w r-rze przy tej samej ilosci moli w 1kg rozpuszczalnika, co inne substancje? Zgadza się, cz gadam bzdury? :P

26 sty 2010, o 17:07
Zasłużony dla forum

Post Re: Ułamek molowy, a cisnienie osmotyczne
Książka napisał(a):
Ciśnienie osmotyczne zależy przede wszystkim od stężenia niezależnych elementów w roztworze.

Cytuj:
Zatem takie samo ciśnienie osmotyczne będzie panowało w roztworze 0,1 molowego roztworu NaCl jak i 0,2 molowego roztworu glukozy czy 0,4 molowego roztworu substancji nie dysocjującej a tworzącej w 100% dwucząsteczkowe asocjaty, bowiem we wszystkich tych roztworach stężenie niezależnie poruszających się cząstek będzie takie samo - 0,2M (jonów, cząsteczek, asocjatów).

Tak, chlorek magnezu, ponieważ...powyżej ;)

27 sty 2010, o 01:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]