Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
kinetyka - zadania, bardzo pilne 
Autor Wiadomość

Post kinetyka - zadania, bardzo pilne
Witam. Mam mały problem z zadaniami na oceny u nas w szkole, mam na nie czas do tego poniedziałku. Niestety byłam chora przez czas teorii na lekcjach i nie bardzo rozumiem o co w nich chodzi.
Są to zadania tego typu:
1)
W stanie równowagi reakcji: N2 + 3 H2  2NH3 stężenia substancji wynoszą odpowiednio: azotu-3,0 mol, wodoru- 4,0 mol, amoniaku - 5,0 mol. Oblicz wyjściowe stężenia azotu i wodoru.
2)
Stała szybkość reakcji syntezy jodowodoru przebiegającej zgodnie z równaniem :
H2 + I2 → 2 IH w pewnej temperaturze wynosi 0,16 s-1. Początkowe stężenia wodoru i jodu wynosiły odpowiednio 0,04 mol i 0,05 mol. Ile będzie wynosiła szybkość reakcji w momencie gdy stężenie wodoru będzie równe 0,03 mol a cząsteczkowość reakcji równa jej rzędowości?
3)
Zmieszano 1 mol azotu z 3 molami wodoru w reaktorze o objętości 10 dm3. Ile razy zmniejszy się szybkość reakcji syntezy amoniaku, jeśli przereaguje 0,75 mola azotu? Równanie kinetyczne tej reakcji ma postać : v = k * [N2] * [H2]3
4)
Oblicz czas trwania reakcji w temp. 420 K, wiedząc, że w temp. 400 K wynosi on 20 min. Temperaturowy współczynnik tej reakcji chemicznej wynosi 2,5.
5)
Stała szybkość rozkładu danego związku wynosi 8*10-4 h-1 w temp. 363K, a 20*10-4 h-1 w temp. 373 K. Wartość temperaturowego współczynnika szybkości reakcji dla tego procesu wynosi :
a)0,4
b)2,5
c)1,6 * 10-7
d)2
Wybierz poprawną odpowedź. Uzasadnij swój wybór.

Bardzo proszę o pomoc.

27 sty 2010, o 19:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ]