Witam!
Nie dają mi spokoju dwa banalne zadania.Nie wiem,czy dobrze rozumuję.Będę wdzięczna,jeśli ktoś rzuci okiem;)
Tak więc mam dwie probówki.W pierwszej znajduje się stały SiO2,a w drugiej stały CaCO3.Do obu dodaję H2O wraz z oranżem metylowym.Moim zadaniem jest napisanie obserwacji,równań reakcji oraz wniosków.
Tak więc wiem,że ani SiO2 ani CaCO3 nie reagując z H2O-zaznaczam,że r. nie zachodzi.Tylko zastanawia mnie co mam umieścić w obserwacjach i wnioskach.
-Czy mogę napisać w obserwacjach po prostu"Brak widocznych objawów reakcji"?Pewnie jeszcze muszę uwzględnić barwę oranżu metylowego-właśnie,co z zabarwieniem?
-Czy w obu probówkach zabarwienie będzie takie samo?
-Czy odczyn obu związków będzie obojętny?
-I w końcu co powinnam umieścić we wnioskach?Wystarczy jak napiszę "Związek nie reaguje z H2O"?A może powinnam obić się o odczyn jeszcze?
Rany,niby nic.. ale ile pytań człowiekowi może przyjść do głowy!Jeżeli ktoś z Was mógłby mi odpowiedzieć na moje pytania.. dziękuję!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości