Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Tabelka 
Autor Wiadomość

Post Tabelka
Witajcie :) mam problem w szkole z chemią, mam zagrożenie i dostałem kilka prac które mam zrobić do czwartku a w ogóle ich nie rozumiem :cry: Nie znam was ale widać ze jesteście chemikami wiec proszę pomóżcie zielonemu w tym zrobić zadanie zaliczeniowe o molach bo z moich znajomych NIKT ALE TO NIKT tego nie kapuje. Jest to tabelka ( nie mam teraz usb do aparatu wiec spróbuje ją tutaj zrobić) wygląda mniej więcej tak:

subst. | masa molowa | objętość próbki | liczba moli | liczba atomów lub cząsteczek |
....................................................................................................................................
N2O3
..............................................................................................................................
C2H4
.............................................................................................................................

i w kolumnie N2O3, objętość próbki to liczba 26,88dm3
z kolei w C2H4 podana jest liczba cząsteczek 1,806*10cz do potęgi 23

Prosił bym bardzo o obliczenia tylko :)

To wygląda mniej więcej tak. Moja zmora. Ni jak nie mogę tego zakumać. Przyznam chemie teraz strasznie olałem postaram się wziąć za siebie od następnego roku ale błagam pomocy tylko teraz

26 maja 2010, o 21:45

Zapewne chodzi o warunki normalne - 1 mol (masa mola=masa cząsteczkowa, tylko wyrażona w g/mol, bierzemy ją z układu okresowego) gazu zajmuje objętość 22.41 dm3, do tego jeden mol dowolnej substancji ma w sobie 6.02*10^23 atomów/cząsteczek. Wszystko liczymy z proporcji. Zresztą na pewno masz to w książce.

26 maja 2010, o 22:08
*

Mitnick takie info szatan155 może znaleźć chociażby na Wiki, czy tez w swojej książce (no o ile takową posiada :lol:). Spróbuję Cię naprowadzić trochę na przykładzie. Mianowicie weźmy sobie jako substancję poglądową SO3. Uzupełnijmy 1-sze puste miejsce, tj. masa molowa - oznaczmy to jako M. Masa molowa jest to suma mas wszystkich pierwiastków wchodzących w skład danego związku chemicznego. W tym przypadku będzie ona wyglądała tak: MS(siarki)+3*MO(tlenu), czyli 32,06g/mol+3*15,99g/mol=
80,06g/mol. Jest to gaz, więc 1 mol oraz 80,06g (bo to to samo) w warunkach normalnych zajmuję objętość V=22,4dm^3. Więc jeśli masz próbkę N2O3 o objętości V=26,88dm^3, możesz policzyć liczbę moli "na krzyż":
1 mol --- 22,4dm^3 (więc --->)
x moli --- 26,88dm^3. Regułę krzyżową chyba znasz... x=...
Liczba atomów, lub cząsteczek:
1 mol zawiera 6,02*10^23 atomów, cząsteczek lub jonów.
Więc dla x moli N2O3 będzie to wyglądało następująco:
1 mol --- 6,02*10^23
x moli (wyliczysz sobie tą wartość oczywiście, tu przyjmuję iż jest ona znana) --- Y cząsteczek. Y jest w tym równaniu niewiadomą... Pozostałe obliczenia musisz zrobić dokonując przekształceń wzorów (które można znaleźć prawie wszędzie).

26 maja 2010, o 23:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]