W wyniku hydrolizy 160g białka o masie cząsteczkowej 10944 u otrzymano 200 g mieszaniny aminokwasów.
a) Ile wiązań peptydowych zawiera cząsteczka białka?
b) ile reszt aminokwasowych tworzyło częsteczkę?
Kombinuję nad zadaniem, ale chyba mi dzisiaj weny brakuje.
Zaczęłam od białka. masa=160g, a 10944u przeliczyłam na g, wyszło 1,82 x10^-20 g. Ale to raczej błędne koło i nie wiem co dalej. Kombinowałam też z wodą. 40 g wody, dzieląc przez masę molową wychodzi 2,2 mola. W takim razie zgodnie z reakcją:
białko + (n-1) H2O --> n cząsteczek aminokwasów
powinno powstać 3,2 mola cząsteczek aminokwasów.
No i nadal nie wiem co dalej, o ile mój tok myślenia jest dobry.
3 sty 2011, o 21:28
filtrus
Dołączył(a): 5 sty 2009, o 01:08 Posty: 33 Lokalizacja: z charkowa ;)
Witam..
Sprawa nr jeden to pytanie czy tą hydrolizę rozumiemy jaką lizę (rozpad) struktury pierwszorzędowej pod wpływem działania wody? No bo jeśli tak to chyba jakieś straszne uproszczenie tu zostało zastosowane.
No ale jeśli tak lub jeśli chodzi o jakiś inny rozpuszczalnik a zadanie jest zupełne i rozwiązywalne to moja propozycja jest taka:
masa rozpuszczalnika / masa molowa rozp.=ilość jonów jednoimiennych
ilość jonów jednoimiennych - ilość wiązań peptydowych (każdy aminokwas po zdysocjowaniu ma grupę aminową (+) i karboksylową (-) )
masa białka / masa cząsteczkowa białka = ilość cząsteczek białka.
ilość wiązań peptydowych / ilość cząsteczek białka = ilość wiązań na cząsteczkę.
Wydaje mi się, że tak mogłoby być.
Nie jestem pewny z tymi ilościami bo warto by to sobie narysować.
A jaki to poziom zadania (klasa, rok studiów)?
_________________ "Bądź twardy i odpuść sobie"
4 sty 2011, o 01:49
villemo
3 liceum, poziom rozszerzony i pewnie stąd te uproszczenia.
Dziękuję za odp
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości